vrijdag 28 november 2014

RecyKleren, editie 4.0

U hebt ongetwijfeld gemerkt dat RecyKleren 4.0 aan de gang is, en boomie vereerde mij voor de derde keer met de vraag of ik wilde mee doen. ’t Zal wel zijn! Na het enthousiasme werd ik zoals de vorige jaren even overvallen door blinde paniek, want wat ga ik in hemelsnaam nog verzinnen.  Meneer Kapucijnaap zeurt nog steeds op geregelde tijdstippen (en terecht) over de overload aan gekregen, gevonden en gekochte tweedehandsstoffen in huis, dus iets nieuws gaan vissen bij Spullenhulp was er niet bij.

Ik wierp mij dan maar op de wasmand vol met kussens die hier al sinds onze verhuis op 1 januari in de weg staat. 


De stapel is in de loop der jaren bij elkaar gespaard, van versleten hoofdkussens tot sierkussens uit de kringloop (die allemaal een stevige wasbeurt kregen). Daarnaast gooide ik een amalgaam van spullen uit de “te recyKleren”-hoek; en zette mij aan de naaimachine in een poging om de geïmproviseerde logeerbank (een matras op een reeks omgedraaide wijnkisten) op te vrolijken.Kussenslopen zijn heerlijk simpel, u kan er zowat alle mogelijke stofresten voor gebruiken en kan zich bovendien laten gaan in een eindeloze variatie van kleuren, formaten en afwerkingsdetails – flockfolie, paspel, opgestike details, laat u gaan! Het allerleukst (en snelst) zijn de kussenslopen gemaakt uit oude vestjes – enkel de twee dwarse openingen moeten dichtgestikt worden, en de perfect afgewerkte, hersluitbare opening krijgt u er gratis bij:Wie zelf aan de slag wilt verwijs ik graag door naar de feilloze uitleg door Mina Dotter voor een kussensloop met paspel; of de uitleg van Recept 1 in Zo Geknipt 2. Kussens zelf kan u trouwens vaak makkelijk op maat knippen - voor enkele van deze exemplaren kon ik niet variëren met de maat van de sloop, en dus paste ik de afmetingen van het kussen zelf aan. Geen aanrader uiteraard voor kussens met losse vulling, maar met van die witte synthetische wolkjes-vulling lukt het perfect.U ziet hierboven achtereenvolgens:
1. roze-rode wollen versie, uit een heel mooi, maar compleet vervormd wollen vestje.
2. geel-groene versie, uit een tweedehands-stof van bij Miss Boule, de achterkant is de geverfde grijze linnenlap van de vorige RecyKleren editie
3. blauwe versie, uit een nu-toch-echt-wel-te-versleten H&M cardigan
4. grijze katoenen versie, uit het afgeknipte overschotje van een net ingekorte gordijn. Met een paar gele geflockte driehoeken, voor de lol
5. Pippi-versie, uit een kapotte oude handtas, ook met de grijze linnenlap van vorig jaar als achterzijde
6. Groen-in-combinatie-met-bollen versie, uit het schortje dat ook al dienstdeed vorig jaar, en het geverfde laken van dit bloesje
7. Roze versie, uit een trui van Meneer Kapucijnaap die na een jammerlijke accidentje met javel bij de tandarts niet meer draagbaar was
8. Gele huis-versie, uit een lap wol van bij Spullenhulp, met de deur en het raam in contrasterende kleur erop gestikt
9. Rood-wit gestreepte versie met typemachines, uit een blazer van op het Vossenplein, opgeleukt met een restje typemachine-stof.

Ik had nog een stuk of 2 andere variaties in mijn hoofd, maar de naaimachine begaf het gisterenavond op een kritiek moment (de les die Meisjesmama intussen leerde zit er duidelijk nog niet in hier).  Ook de babyleggings, die ik op het oog had voor de mouwen van verknipte trui en vestjes vielen daarmee in het water, dus die zullen voor een vervolgaflevering zijn.  

Om de ruimte nog wat op te leuken zonder behulp van de naaimachine nam ik er dan nog maar wat extra stofrestjes bij, een mix van tweedehandsvondsten, en angstvallig bijgehouden restjes van andere favorieten. Die gingen de muur op in borduurringen.Bij deze is onze bij-kamer ingericht, zo goed als gratis ende voor niks.

Merci boomie, voor alle inspiratie van de afgelopen weken, en alweer een top-editie van RecyKleren!10 opmerkingen:

 1. Kussens blijven toch altijd tof hé! Ik heb er nog nooit aan gedacht om er afgedankte vestjes voor 't gebruiken, maar neem dat zeker mee: een supertip! Mooi geheel heb je daar trouwens! (An)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erg gezellig! En wat leuk om vestjes te gebruiken:)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh die borduurringen! Ik heb enkele weken geleden via LETS twee stuks kunnen bemachtigen, om er net hetzelfde mee te doen :) Gezellig plekje zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kussens en hnagplekken kan je niet genoeg hebben... Gezellig!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat huisjeskussen is superleuk! Mooi gemaakt allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Superleuk! Chapeau voor je creativiteit!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. goeie tip, die van de vestjes!! thanks:)

  BeantwoordenVerwijderen