zaterdag 20 april 2013

zomerbloesjes deel 1 en 2


Eén zonnestraal maakt de lente niet en dergelijke meer, maar één zonnestraal geeft wel goesting in zomerbloesjes! Om maar te zwijgen van het feit dat mijn kleerkast toe was aan enkele semi-deftige bovenstukken voor het werk. 

Het voornemen dateert van ver voor de zonnestralen, want het moet intussen minstens zes maanden geleden zijn dat ik op Fou de Coudre het Jasmine patroon mocht lenen van Kelly (danku, Kelly!). Het maakproces sleepte echter maandenlang aan, tussen het knippen en het in elkaar zetten van het bloesje zaten enkele maanden, en ik liet uiteindelijk ook nog enkele weken gaan over de uiteindelijke afwerking. Maar kijk, het is er. Wild enthousiast ben ik er niet over; de stof (een kado'tje, gekocht bij Workshop in Leuven) heeft een mooie print maar is geweldig glibberig, wat secuur knippen en naaien zo goed als onmogelijk maakte. Toch voor de luie naaister die ik ben. De uiteindelijke fit is bijgevolg ook niet geweldig, maar wel draagbaar. Het probleem is mogelijks ook te wijten aan het feit dat ik de patroondelen niet schuin van draad knipte zoals het patroon voorschrijft, om de print niet te vreemd te doen lijken. En aan het feit dat zo van die gefronste schoudernaden niet erg goed werken bij mijn zwemmers-schouders (niet dat ik een zwemster ben, gewoon wat vreemd gebouwd). 

stof: workshop, Leuven

Het onstaansverhaal van de Megan Nielsen Banksia-top is dan weer een stuk korter. Op zoek naar een leuk patroon vond ik deze geweldige versie bij Behind the hedgerow en die deed m'n vingers jeuken. Afgelopen maandag zat het patroon in de bus, en op enkele dagen zat het bloesje in elkaar. Met slechts 5 patroondelen, geprint op stevig papier in plaats van het gewoonlijke flinterdunne patroonpapier zag Banksia er dan ook een pak uitnodigender uit dan Jasmine. Met wat slim knippen in het heerlijke tweedehandsstofje dat ik in Amsterdam op de kop tikte aan het Sunday Market-kraam van Ing-things konden net alle patroondelen uit een lap van 90 op 150 cm. Enkel de onzichtbare kant van de kraag maakte ik in een andere stof. Vlieseline liet ik achterwege en in de plaats stikte ik in de kraag en de knopenrij een extra laag katoen. Die knopenrij is overigens volledig fake. Wie het Banksia-patroon in huis heeft verwijs ik graag door naar deze Sew Along. Ik gebruikte deze alternatieve manier om de mouwen in te zetten, en dat beviel alvast een pak beter dan de standaard manier. Net als Behind the hedgerow zette ik een plooitje in de mouwen en nam een zéér ruime naadwaarde in de zijnaden (minstens zeven centimeter), en dan nog zit het bloesje ruim. Wie houdt van een ietwat aanpassend bloesje komt waarschijnlijk weg met een bloesje 2 maten kleiner dan wat de maattabel aangeeft. 

Maar goed u wilt natuurlijk zien wat dat geeft. Dit dus. Geen technisch hoogstandje, maar misschien wel mijn favoriete zelfgemaakte kledingstuk tot nu toe. Jeuj. Laat de lente maar komen!

stof: tweedehand Ing-things, knopen: tweedehands BerlijnConclusie: het Banksia patroon wordt hier zeker nog gebruikt (een kleedje misschien?), maar Jasmine krijgt mogelijks ook nog een kans met een minder moeilijke stof. Intussen ligt ook het Colette Violet-patroon hier te blinken, dus naar alle waarschijnlijkheid komt er nog wel een deel drie in deze bloesjesserie. Andere patroontips meer dan welkom!

5 opmerkingen:

 1. Ja amaaaaai, heel schoon allebei! Ik vind de Jasmine-versie eigenlijk de mooiste, maar dat ligt wellicht aan het stofje, dat ik iets mooier vind dan dat van de Banksia. Maar ik begrijp dat de onaangename naai-ervaring je liefde voor het afgewerkte project misschien wat getemperd heeft ;-)

  Hoe dan ook: ik heb die Megan Nielsen direct gepind (de Jasmine-link werkt niet bij mij, dus daarnaar moet ik elders op zoek ;-)), want hier ook nood aan (semi-)deftige bovenstukken. Allez, voor als ik weer ga werken dan toch ;-)

  De Datura van Deer & Doe heb ik ook gepind, dat zag er ook nog wel leuk uit. Oh, en de Renfrew Top van Sewaholic is ook zeer geschikt als deftig bovenstuk.

  Jonge jonge, nu heb ik plots enorme goesting om ook nog wat kleding te maken! Maar aaaargh, andere prioriteiten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Awel awel, de Kapucijnaap wordt professioneel! Zo zien uw twee bloesjes er toch zeker uit :-) Wedden dat er op het werk binnenkort de vraag komt "waar ge dat hebt gekocht?"

  BeantwoordenVerwijderen
 3. maar zie ne keer, zo schoon! Ziet er eigenlijk wel ingewikkeld uit zo'n bloesje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik sta vol bewondering te kijken! Het is eindelijk af!
  Ik zou zo moedig niet zijn om nog een Collette-patroon te naaien als het eerste maaksel tegenslaat. Maar ik wil wel supporteren voor u.

  De Banksy-top is een winner!

  BeantwoordenVerwijderen