zondag 28 april 2013

Transitië, radicale transparantie en de harde realiteit van het stadstuinieren

*waarschuwing - lange nerdy duurzaamheidspost*

Geen betere dag dan die van het Groene Boek om met u mijn ervaringen te delen met twee kleppers van groene boeken die ik de afgelopen weken achter de kiezen sloeg. (voor u vraagt naar mijn ervaringen met het evenement zelf: dat moest ik helaas missen wegens - weliswaar zeer fijn - weekendbezoek over de vloer).

Ik ga er eigenlijk stiekem wel vanuit dat u Groeten uit Transitië al lang in het boekenrek heeft staan, maar mocht dat nog niet het geval zijn geef ik u graag enkele redenen waarom het dringend op uw verlanglijstje mag. Mevrouw naai-s en haar kompanen zijn erin geslaagd om een behoorlijk ongrijpbaar begrip op duidelijke en praktische wijze uit te leggen, met de nadruk op oplossingen en niet op een soort van fatalistische klaagzang. Aan de hand van een reeks thema's (op je bord, in je tuin, onderweg, op je lijf, in je huis, in de sacoche) gaan de transitië-dames vooral op zoek naar tips voor een duurzamer leven. Voor de handigheid kregen de praktische aanraders labels mee als "light" of "heavy" al naar gelang de tint groen van het project (lees: voor beginners versus voor die-hard groene jongens en meisjes). Tussendoor wordt er duchtig gestrooid met naai-tips van Mme ZsaZsa, heerlijke recepten van Dorien Knockaert en, zoals dat hoort, ook de nodige achtergrondinformatie. Het tuin-hoofdstuk toonde zich voor mij het meest leerrijke en ik maakte alvast een mental note om GUT (sehr gut, zeg maar!) opnieuw ter hand te nemen mochten meneer Kapucijnaap en ik ooit beslissen om aan verbouwingen of iets dergelijks te beginnen. Omdat het boek zoveel uiteenlopende thema's belicht is het uiteraard onmogelijk om heel diep op de zaken in te gaan, maar dat euvel werd handig opgelost met de uitgebreide "lees meer"-sectie op de laatste pagina's (ook deels beschikbaar online overigens). Conclusie: dit boek is de ideale introductie tot al wat met groener/duurzamer leven te maken heeft. Vlot geschreven, vol mooie (en soms hilarische) foto's, met het oh zo noodzakelijke vleugje ironie. Neigt u net als ik al wat naar de donkergroene kant van het leven? Dan nog blijft het een handige en aangename plek waarin u al die eco-tips die u in de afgelopen jaren ooit ergens hebt gelezen netjes bij elkaar verzameld ziet. Danku, Naais!


Groeten uit Transitië helemaal uitgelezen en klaar voor de volgende stap? Dan kan u meteen op zoek naar Daniel Goleman's "Ecological intelligence; the coming age of radical transparency". Goleman, da's die kerel die ook het begrip Emotionele intelligentie heeft uitgevonden. Een psycholoog jawel, ik hoor u al denken "wat heeft die mens ons in godsnaam over duurzaam leven te leren?". Wel, heel veel, zo blijkt. Goleman pleit in dit boek voor een evolutie naar radicale transparantie op vlak van (consumptie)goederen, omdat het huidige gebrek aan betrouwbare informatie over maakprocessen ervoor zorgt dat mensen geen wel overwogen keuzes kunnen maken.
Kort gezegd: het menselijke brein is simpelweg niet in staat om complexe overwegingen te maken tijdens het winkelen en dus is het bijna onvermijdelijk dat basis-gegevens als prijs, uitzicht en herkenbaarheid de enige factoren zijn waarop we consumptie artikelen beoordelen. Meer bepaald: Goleman kan perfect wetenschappelijk uitleggen waarom we schrijnende Vranckx-reportages kunnen zien over leerlooierijen in Bangladesh of jeansfabrieken in China en vervolgens toch weer gewoon spullen gaan kopen waarvan we ergens wel weten dat ze niet koosjer zijn.

HA. LIGHTBULB MOMENT.

Laat dat namelijk net een vraag zijn die ik mij al lang stel. Ik ben zo'n groene gek die de afgelopen jaren zeer weinig aankopen heeft gedaan zonder vooraf een rudimentaire ecologisch/ethische kosten-baten analyse te maken. Maar dit boek geeft dus inzicht in het onnozele stukje brein dat mij er een tweetal keer per jaar toe aanzet om bijvoorbeeld toch een meter nieuwe stof te kopen waarvan ik weet dat die niet op ecologische wijze is gefabriceerd. In één slag verwonder ik mij minder over wat ik dagelijks zie in mijn naaste omgeving: slimme mensen met het hart op de juiste plaats die met plezier hun geld wegschenken aan goede doelen allerhande maar zich amper vragen stellen over de aankoop van een belachelijk goedkoop kledingstuk bij Primark of Zara (of, for that matter, duurdere merken die evenzeer alle ethische overwegingen aan hun laars lappen). Foute manier van denken, zo blijkt, want naar alle waarschijnlijkheid stellen veel mensen zich af en toe wél vragen bij dit soort praktijken, maar gewoon niet op het goeie moment, zijnde het moment dat ze een mooie, betaalbare broek uit de rekken vissen. En dus pleit Goleman voor iets waarover ik ook wel eens een boompje durf opzetten aan het avondeten (altijd een winner natuurlijk, zo'n erudiet mens die wetenschappelijk onderbouwd en eloquent kan verwoorden wat je zelf ongeveer denkt maar niet goed kan beargumenteren): radicale transparentie.
Het idee is dat mensen belangrijke informatie over het maakproces van een item (op vlak van ecologie, sociale rechten, maar ook gezondheid/aanwezigheid van mogelijk toxische stoffen) moeten kunnen zien op het moment dat ze de aankoop willen doen. Dat kan er bijvoorbeeld uitzien als de verplichte gezondheidswijzer die in de UK op voedingswaren te vinden is (voorbeeldje hier).  Als pakweg het label "kinderarbeid" rood kleurt op het item dat je in handen hebt, groeit de kans dat je de broek in kwestie terug in de rekken hangt exponentieel. Bijkomend voordeel? De verplichting tot transparantie zou bedrijven ertoe aanzetten om hun productieprocessen alsmaar te verbeteren, om aan de stijgende vraag naar eerlijke producten te voldoen. De bedoeling is immers niet ketens als Primark failliet gaan, wel dat ze ertoe aangezet worden om ethischer en ecologischer te werk te gaan.
Goed, u bent hier ongetwijfeld al lang weggezapt maar voor zij die er nog zijn (waarvoor dank!): dankzij het boek ontdekte ik ook het redelijk geweldige GoodGuide. GoodGuide is een website die zeer minutieus de gezondheids-, ecologische en sociale impact van een indrukwekkend arsenaal consumptiegoederen in kaart brengt. In een oogopslag zie je hoe de producten scoren op de drie thema's (er zou ook een app in die maak zijn die het op termijn mogelijk maakt om producten te scannen in de supermarkt om zo meteen de nodige informatie op te vragen als je staat te twijfelen tussen twee dozen afwasmiddel). De site is Amerikaans en dus zijn niet alle producten terug te vinden maar dankzij de globalisering vindt u er toch een heel assortiment aan bekende producten, inclusief Ecover. Briljant? Ik dacht het wel.


En wat doet een mens met twee versgelezen groene boeken in het achterhoofd? Een nieuwe balkontuin aanleggen uiteraard, en met behulp van de tips uit Groeten uit Transitië eindelijk komaf proberen maken met het triestige kruidenplantje uit de biowinkel. Alzo verplantte ik voorbije zondag enkele kruidenplantjes  naar een grotere pot en zaaide eindelijk wat van de radijs- en rucolazaadjes die de stad Brussel mij vorig jaar zo vriendelijk geschonken had. Maar het moet gezegd, tuinieren op zo'n halve vierkante meter 3 hoog is niet al rozengeur en maneschijn. Ik moest begot de stofzuiger bovenhalen om de massa gesmoste aarde een beetje aan de kant te krijgen. Potgrond stofzuigen, jawel, zo gaat dat als je niet in een tuin maar op een mini-stukje beton tuiniert. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de zwaartekracht ervoor zorgt dat al het water dat ik liefdevol aan mijn plantjes geef linea recta naar de rand van het balkon loopt en naar beneden drupt. 



Ik hoef er geen tekeningetje bij te maken dat de klanten van het caféterras beneden niét zo'n fan zijn van mijn tuinambities. Kijkt u dus even uit voor u zich op een zonnig Brussels terras neerpoot, er zou wel eens onverwacht wat regen kunnen vallen. 
Soit, ik ging hier dus een beetje schaduw gooien over al dat enthousiaste stadstuinier-geklets dat overal zo hoorbaar is dezer dagen, want bovenop het geklungel met de stofzuiger had ik ook bitter weinig hoop dat er ook daadwerkelijk iets omhoog zou schieten uit die potgrond. Maar wat merkte ik vandaag, exact 1 week na plantdatum? Er groeien ini-mini plantjes in een paar van de bloempotten! YES! Overwinning! Kapucijnaap blij als een kind! Stadstuinieren is de max! 



Oh en totaal terzijde ga ik met mijn tijd mee, dus dankzij de deskundige uitleg van la merlette blanche vindt u mij vanaf heden ook op Bloglovin. Allen daarheen.

7 opmerkingen:

  1. Wat een resem goede tips!
    Leen mij het boek Groeten uit Transitië maar eens uit!
    De site van Goodguide is echt wel interessant en onthutsend, als je denkt dat een product natuurlijk en bio is, scoort dit maar een 3 :-(
    Hopelijk komt die app er gauw - dat kan echt het verschil maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die goodguide ga ik onthouden! En over uw plantekes op het balkon: kan je geen bak voorzien (bijv. oude wijnkrat, gratis op te halen in sommige winkels) zodat het water niet helemaal direct wegloopt? Maar wel leuk he: die kiemplantjes die eindelijk hoop brengen in dat potje zwarte aarde... :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nog een handige-apps-tip: dit pinbord van Netwerk Bewust Verbruiken ;-)

    En heeft het feit dat 'bewuste mensen' toch soms naar 'slechte producten' grijpen niet ook gewoon te maken met het feit dat 'goede producten' in sommige gevallen minder gemakkelijk voor het grijpen liggen? Akkoord dat radicale transparantie een deel van de oplossing kan zijn, maar als er geen alternatief voorhanden is of dat moeilijker te verkrijgen is, 'moeten' bewuste consumenten wel het minder goede product nemen. En dan blijft ook de vraag: hoe ga je niet-bewuste mensen ertoe krijgen om goede producten te kopen? Ik ken heel wat mensen met het hart op de juiste plaats (maar wat betekent dat dan precies?), maar die zich niet erg interesseren in het feit of hun kleding door kinderhanden en in slechte omstandigheden gemaakt is. Voor hen heeft radicale transparantie wellicht even veel / weinig effect als onheilspellende boodschappen op pakjes sigaretten. Denk ik he.

    Over het (stads)tuinieren: ik zet (kringwinkel)bordjes onder mijn potjes en ik probeer erop te letten niet té veel water te geven ;-)

    En om eindelijk af te sluiten: graag gedaan!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. merci voor de tips allerhande! (al moet ik voor die apps nog even op een smartphone wachten) Zeker akkoord dat het probleem vooral ligt bij een gebrek aan "goede" alternatieven - maar ik geloof wel in het idee dat die radicale transparantie producenten kan pushen in de juiste richting (hij geeft ergens het voorbeeld van transvetten, die zonder echte regelgeving bijna volledig verdwenen zijn uit voedingswaren, gewoon omdat er zo'n negatieve vibe was ontstaan in de publieke opinie). Sowieso krijg je uiteraard nooit iedereen mee, maar ik denk toch dat een ruime meerderheid op zich wel liever een "correct" product koopt (als uiteraard de kwaliteit en prijs ook redelijk zijn), Goleman geeft percentages in de orde van 10-15% doet echt veel moeite om ecologische/ethische keuzes te maken (that would be you and me :), 70-80% zou die keuzes maken als het hen niet teveel moeite kost, en de overigen zullen er nooit belang aan hechten (bron van die getallen heb 'k niet bij de hand). Ik denk dus wel dat het voor de meeste mensen niet kwestie is van "het kan mij niet schelen dat mijn kleren door kinderen zijn gemaakt" maar wel van "ik vind dat wel jammer, maar het kost mij teveel moeite om een alternatief te zoeken". En dat dus die transparantie kan helpen bij die zoektocht, en al zeker als bedrijven het als een incentive gaan zien om betere producten aan te bieden. of zoiets?

      Verwijderen
  4. OK. Ik ben dus een nerd.
    Ik had me net (voor de zoveelste keer) voorgenomen geen nieuwe boeken meer te kopen. Ik heb GUT zelfs al getipt aan mijn bib. En dan lees ik dit. En denk;'Ach ja, die kunnen er nog wel bij. En die ga ik ook echtechtecht lezen.' Ik steek de schuld op jou, hoor :-)
    Alleen, kan je ook ethisch verantwoord online boeken kopen? (want dat is toch zo handig) Weet jij dat?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. maar wel een coole nerd he. Als ik voor 1 koopverslaving mee verantwoordelijk wil zijn, dan wel de boekgerelateerde, dus ik voel me voorlopig niet zo schuldig :) GUT mag je gerust lenen hoor (die andere had ik zelf geleend van een collega van Jan, dus dat kan ook maar dan moet je snel lezen) - geen tips helaas over verantwoord online boeken komen, je vraag doet me tot de constatatie komen dat ik nog nooit online boeken heb gekocht... De webafdeling van een onafhankelijke Belgische boekhandel lijkt mij een veilige optie, dus misschien deze? http://groenewaterman.mijnboekhandelaar.com/

      Verwijderen