zaterdag 24 november 2012

Euro-bubbels

Kunnen wandelen naar het werk is een zalige luxe, maar na meer dan twee jaar ben ik nog altijd niet gewend aan de lelijke kantoorwijk waar ik elke week-ochtend heen moet. De wandeling begint telkens veelbelovend: over de Zavel, een blik op het Justitiepaleis in de ochtendzon en vervolgens bergop, langs de Noorse chalet en de achtertuin van de koning. Een fijn parcours, maar éénmaal aan het standbeeld van Leopold II, slaat de harde ochtendlijke realiteit toe - verkeerschaos, getoeter van auto's en zo opgegaan in de drukte van de snelwandelende grijze kostuums die naar het Luxemburgplein worden gezogen. 

De Europese Wijk, het is geen aantrekkelijk stukje Brussel. Eindeloze lelijke kantoorgebouwen, veel te dure snackbars en restaurants, luidruchtige m'as-tu-vu cafés van het Luxemburgplein. Maar hier en daar is er een kleine oase van minder grijs en meer rust. Mocht u dus ook af en toe om professionele of andere redenen in de Euro-bubble vertoeven - enkele tips:

-Karsmakers: net tegenover het Europese Parlement, trekt deze koffie- en bagelbar op weekmiddagen een erg druk, internationaal publiek. Maar de koffie is de lekkerste van de wijk (met soyamelk voor wie wil), en de bagels en cakes zijn al even onweerstaanbaar. Een aanrader voor de voor- of namiddag, als het er rustig genoeg is om een paar kranten en tijdschriften open te slaan bij de koffie.

-Leopoldpark: ingesloten tussen een paar mastodonten van kantoorgebouwen blijft het Leopoldpark toch één van de mooiste parken van Brussel, inclusief basket/voetbalpleintje voor de liefhebbers, mini-speeltuin en vijver met eendjes. 

-Schleiper: Net achter het Jourdanplein ligt een enorm filiaal van knutselwinkel Schleiper. Ongelooflijk aanbod aan materiaal, inclusief een leuk assortiment stoffen. Het aanbod is niet enorm maar wel vrij origineel naar Brusselse normen (Liberty, Kokka, Lecien,...); fournituren zijn er ook bij de vleet, maar het meest impressionant is wel de collectie boeken. Wie een beetje met Frans of Engels overweg kan qua naai-termen, vindt hier zeker z'n gading. 

-Oxfam tweedehands: Wie zoekt, vindt mij 's middags al eens in de Oxfam op de hoek van de Waversesteenweg en de Maalbeeklaan. Uitzonderlijk is het aanbod van kleren niet, maar dankzij het internationale publiek liggen er regelmatig aantrekkelijke recente boeken op de plank.

-Londenplein: Net naast de drukke Troonlaan, is het Londenplein een uitstekend alternatief voor het Luxemburgplein. Een sympathiek café (Le Stoemelings), een lekker Aziatisch restaurant, één van de leukste broodjes/snackbars van de stad (Energie) en een Turks buffet (El Turco) leven er vreedzaam naast elkaar - bij de eerste zonnestralen zet iedereen zich op het terras en wordt de middagpauze even vakantie.

-Museum voor Natuurwetenschappen: Ofte het dinosaurusmuseum, blijft een ongelooflijke aanrader. Het museum is intussen een beetje een vreemde mix van ietwat ouderwetse seventies afdelingen en prachtige vernieuwde tentoonstellingsruimten waar je je zo in een wereldstad waant. De dinosaurussen zijn cool; maar vergeet ook de walvissen en de rest van het dierenrijk zijn echt een bezoek waard. Wandel je vanaf de hoek met de Wiertzstraat de Vautierstraat in, krijg je er nog een blik op enkele van de mooiste huizen van Brussel bovenop.

Speciaal voor u heb ik het meest amateuristische kaartje van de wereld erbij gemaakt. Goed dat ik niet meer plekken aan te raden heb in deze buurt want de kleurtjes van Google maps waren op. Ooit, ooit leer ik het echt hoor. Maar in tussentijd zal het zo moeten.

Rood - Karsmakers
Groen - Leopoldpark
Geel - Oxfam
Turkoois - Schleiper
Paars - Dino's
Roos - Huizen van de Vautierstraat
Blauw - Londenplein5 opmerkingen: