dinsdag 9 augustus 2011

Berlijn - the sequel


Aaaah vakantie. Ik (hartje) vakantie. Ook meer dan een week later, als de vakantie in mijn hoofd nog wat aan de gang is.

Ik zeurde vorige keer al een beetje over de aanpassing van 3 maanden vakantie naar 1 week vakantie. Dat viel namelijk wel wat tegen voor iemand die zo houdt van vakantie. Jaren na elkaar spendeerde ik enkele zomerweken op bouwkamp en daarbovenop liefst ook nog een paar weken in gezelschap van meneer kapucijnaap, banjerend op de trein door de Balkan, of naar Istanbul via Transdnestrië. Want wie veel vakantie heeft, moet niet kijken op een omwegske meer of minder. Maar soit, uit met de pret dus, want op een week (een dikke week eigenlijk want, DANKU baas, ik kreeg wat extra vakantie ter compensatie van lange overuren) komt ge niet trein- of busgewijs tot in de Balkan. Dus gingen wij op vakantie naar een grotemensenland. Twee grotemensenlanden eigenlijk: Duitsland en Denemarken. Terug naar het Berlijn waar we een paar maanden geleden ons hart zo hard verloren. Op bezoek bij fijne mensen in verbazend leuk Hamburg. Compleet uitgeregend in Kopenhagen en Helsingor. Alsof we een beetje in de tijd konden reizen. Naar november. Maar op de laatste dag gelukkig ook terug naar kei-harde zomer op het Zweedse strand van Malmö. En dan weer de nachttrein op en tot het Brusselse Justitiepaleis opdoemde en het ook weer fijn thuiskomen was. Met een ochtendwandelingetje over het Vossenplein, langs de Zuidfoor die langzaam wakker werd, naar het frietkot aan de Hallepoort met Londens bezoek. Leu-heuk.

Wat Berlijn betreft, voeg ik graag volgende aanraders toe aan het lijstje van de vorige keer:
-een bezoekje aan de koepel van de Bundestag: heel erg de moeite (ook voor wie de batterij van het fototoestel vergeet mee te brengen…), zeker niet vergeten op voorhand te boeken! Gaat heel simpel via een mailtje, maar zonder reservering kom je er niet in.
-Het verzetsmuseum (gedateerde website): vergeet geen audioguide mee te nemen aan het onthaal (tenzij uw Duits verder reikt dan het mijne), een mens durft al eens vergeten dat er zoiets bestaat als een museum zonder Engelse vertalingen. Weinig opbeurend, absoluut de moeite.
-Het DDR museum: als u ook zo houdt van musea over het “gewone” leven, hoe het was aan de andere kant van de muur. Veel dingen om te doen en spullen om aan te raken = feest. Wel heel erg druk, dus vroeg ’s ochtends gaan is waarschijnlijk een slim plan.


In tegenstelling tot vorige keer waren we nu ook op zondag in Berlijn en dus fietsten we van markt, naar markt, naar markt, naar markt - over de Karl Marx Allee, communistische grootheidswaan op z'n best.


Rommelmarkt in het Mauerpark: groot, gezellig, almaar drukker naarmate de ochtend vorderde. Leuke mix van opgeruimde zolders, retrospullen en zelfmaak. Bakken speelgoed ook, dus neem gerust uw kroost mee. En gewéldige meubels – ik wil alvast eens terug als we ooit op meer dan 60 m² gaan wonen. Ontbijt voordien of brunch achteraf vindt u in de nabijgelegen Oderberger Strasse of Kastanienallee. Tussen alle Duitse hipsters.
Rommelmarkt am Boxhagener Platz: kleinschaliger, alweer een combinatie van echte retrospullen met de buit van mensen die grote kuis hebben gehouden en kunststudenten die zelfgemaakte t-shirts and dergelijke van de hand doen. Fantastische, spotgoedkope brunch in de café’s rond het plein. Of cupcakes, zo u wenst. 
Handmade Supermarket: in de Eisenbahnmarkthalle: zomerse markt, elke 3e zondag van de maand – fijne sfeer, niet te druk, geweldige zelfmaak, veel inspiratie
Flowmarkt op de Maybachufer: elke 3e zondag van de maand – hip jong volk dat z’n intussen niet-meer-trendy kleren van de hand doet, zelfmaakspul, lekkere eetkraampjes. En deze doet mij eraan denken dat er op zaterdag ook markt is op de Maybachufer, met behoorlijk wat stoffenkramen, gevolgd door veel mooie zelfmaakkramen - de zaterdagmarkt zit op het stuk ten oosten van de Kottbusser Damm, de Flowmarkt zit een brug verder, ten oosten van de Friedelstrasse.

En als we vorige keer al zeer content waren van onze overnachtingsplek, waren we dat dit keer nog dubbel zo hard, want we logeerden hier, in het gezelligste appartementje van Berlijn.  

Danke schön Berlin, het was weeral ganz toll!

1 opmerking:

  1. Leuk dat je een korte maar leuke vakantie had ondanks de regen in Denemarken!
    Berlijn moet absoluut ook op mijn reislijstje!

    BeantwoordenVerwijderen