maandag 13 juni 2011

Hoogzomer in Berlijn

Een jaar of zes geleden sjokte ik in een lesvrije week  een paar dagen met enkele vriendinnen door de enkeldiepe sneeuw in Berlijn. We hadden fijne tijden, want het gezelschap was perfect en we stopten aan de lopende band voor Milchkaffee en taart. Maar of Berlijn oh zo hip en leuk en fantastisch was als de wereld ons wilde doen geloven, daar waren we niet echt over uit. Want het was er toch vooral koud en grijs en de hele stad is nieuw, met statige boulevards in plaats van gezellige straatjes om in te verdwalen.

Fast forward naar het afgelopen Hemelvaartweekend, wanneer meneer Kapucijnaap en ik terug op de Eurolinesbus richting Berlijn stapten. De busrit is nog altijd net iets te lang (de treinreis net iets te duur) maar verder… WAT een verschil met de indruk van 6 jaar geleden. Berlijn is groen en warm en zonnig en barst uit z’n voegen van de leuke café’s en kleine onafhankelijke winkeltjes.
Na 3 dagen wandelen, fietsen en metroën door de stad zijn we absoluut nog geen expert, dus voor tips verwijs ik u graag door naar het 100% Berlijn boekje. De gids werd ons aangeraden door een ervaren Berlijnganger en is ideaal voor wie op een paar dagen tijd toch iets meer wilt zien dan enkel de grote trekpleisters. Op de eerste dag –nog een beetje beduusd van de lange nachtrit- dwaalden we door het toeristische centrum, langs Checkpoint Charlie, naar het Museuminsel, de Hackesche Hofe en van daaruit naar de Brandenburger Tor, de Reichstag, het Holocaust monument, de Potsdamer Platz en de Topographie des Terrors. Alle grote must-see’s op een dagje gezien en dat was eigenlijk slechts het voorprogramma. Wegens heerlijk zomerweer en veel te warm om in musea rond te lopen, werd onze trip niet meteen geweldig cultureel verantwoord, maar Berlijn ademt overal geschiedenis, dus gelukkig ook voor wie zo maar z'n neus volgt. Op dag 2 huurden we elk een fiets (8 euro voor ’n dagje, Berlijn is CHEAP) en peddelden we door Kreuzberg, Friedrichshain en Prenzlauer Berg – zowel de Kreuzberg als de Prenzlauer Berg zijn gelukkig maar heuveltjes en verder was de route volledig plat en heerlijk fietsbaar, met ruime fietspaden en zonder de doodsangst die mij in Brussel op de fiets wel eens overvalt. We doorkruisten drie geweldig leuke wijken, vol groen en vol terrassen met relaxte Berlijners. Onderweg zagen we ook alle mogelijke Berlijnse cliché’s: punkers, grafitti, héél hip volk (denk Bent van Looy-snorren en meer van dat fraais), liters bier en barbecue’s in het park.

Soit, ik ga u dus geen tips geven, want dat kan deze dame veel beter – wie de routes volgt komt vanzelf nog eindeloos veel leuke plekken tegen die niet in de gids beschreven staan. Maar voor de naai-liefhebbers onder u, geef ik toch nog gaarne mee, dat Berlijn de thuis is van de 2 leukste stoffenwinkels die ik ooit gezien heb. Met voorsprong.
In Friedrichshain vindt u het welgenaamde Frieda Hain, vol kleurrijke kinderstoffen en hebbedingen (ik vind foto’s nemen in een winkel een beetje awkward, dus gaat u snel hier maar eens kijken – de foto op de website bedriegt trouwens, want de winkel is véél groter). Voor wie niet zelf met stof aan de slag wilt ligt er aan de overkant van de straat Dollyrocker – een heerlijk winkeltje vol felgekleurde handgemaakte kinderkleren
In Prenzlauer Berg vindt u het al even geweldige Frau Tulpe - één en al kleur, gigantische keuze, inclusief mooie Berlijnprints. Iets minder speciaal, maar zeker niet onverdienstelijk was ook nog Offstoff in Kreuzberg.


Oh, en overnachten deden we hier. Perfect gelegen in Kreuzberg, vlakbij 3 metrostations, een fietsenverhuur en op wandelafstand van het centrum. Maar vooral ook ’n leuk concept – de industriële ruimte wordt verhuurd aan jonge kunstenaars en designers, en in het complex worden ook enkele studio’s verhuurd. Het Berlijnse Etsy-hoofdkwartier zit in hetzelfde gebouw, en het café met receptie brengt u meteen in heerlijke Berlijnse sferen.

Foto's nemen deden we veel te weinig wegens veel te druk bezig met genieten van Berlijn - maar deze wil ik u niet onthouden. Koffie verkeerd, taartjes en mussen, heerlijk.


Enfin, ik hou van Berlijn blijkbaar, het kan verkeren.

3 opmerkingen:

 1. Ik onthou de tips voor als ik ooit eens naar Berlijn ga! :)
  (Eigenlijk ben ik een klein beetje jaloers, maar dat terzijde)
  't Klinkt allemaal heel erg fijn, merci om mijn dag met zoveel goeds af te sluiten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben nog nooit in Berlijn geweest maar wil er al zolang eens naartoe; heb nu nog meer zin gekregen door dit blogpostje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hé, zo leuk. Jouw programma was precies wel wat drukker dan dat van ons. Fietsen huren hebben wij ook overwogen, maar uiteindelijk niet gedaan met onze kroost. Waarschijnlijk wel een volgende keer.
  Foto's nemen in een winkel vind ik ook een beetje raar, maar ik heb het wel eerst netjes gevraagd.

  BeantwoordenVerwijderen