dinsdag 8 februari 2011

zakskens

Van de week nam ik eindelijk eens de tijd voor de gathered clutch van Noodlehead. En een verjaardagskado voor iedereen die ik ken lijkt geboren, want ik ben fan! Voorlopig maakte ik twee versies, maar dit zakje wordt ongetwijfeld een veel terugkomende factor de komende maanden. 
bloemetjesstof: Vossenplein, rode stof: Spullenhulp
De tutorial is heel duidelijk, maar als u een even grote beginner ben als ik: opletten dat je het gerimpelde stuk niet te onregelmatig rimpelt. Ik deed dit met de hand want mijn machine kan geen gathering-stitch, en moest het stiksel van de band in het midden losmaken, want door te enthousiast rimpelen waren de boven- en onderranden van de voorzijde enorm onregelmatig geworden. Bij de tweede versie maakte ik trouwens de ritsbedekkers wat langer in de hoop dat dat de afwerking zou ten goede komen; maar helaas... Iemand een idee hoe dat mooier kan?

stoffen: Vossenplein

In versie twee maakte ik ook een kaartenhouder - plan was om zo een divider te maken en daarvoor had ik de stof klaargelegd, maar verder in de tutorial lijkt de uitleg over de divider te verdwijnen. Dus fabriceerde ik er maar een kaarthouder van, maar hij werkt een beetje tegen...

Ik ben overigens he-le-maal weg van die bruine stof met stippen; en ik hoop van iemand anders hetzelfde, dus maakte ik in dezelfde combinatie nog een Cath Kidston tas:
de knoop komt er nog aan...
Oh en zondag probeerde ik ook nog een Vossenplein trui te vilten. Ik maakte bijgevolg een drie gangen menu van omelet, wortelsoep en... gekookte trui. 

Het resultaat? Een hele propere trui... maar allesbehalve voldoende gevilt. Mocht u weten hoe ik kan vilten zonder wasmachine dan hoor ik het graag; anders koop ik binnenkort nog wat ander wollen gerief op de rommelmarkt zodat 'k een machine kan vullen denk ik.

5 opmerkingen:

 1. Van dat rimpelen leg ik je wel live uit. Kijk anders eens bij mijn ballonrokjestutorial.
  En je trui kan toch gewoon bij de rest van de 60°-was?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb hier ook al eens een spullenhulptrui bij de kookwas gestoken maar ook hier niks vervilt. Dus als je het zou vinden, tips zijn ook hier welkom.
  En je tas, liefde op het eerste zicht, heel knap!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik dacht altijd dat vilten het resultaat was van én koken én op kloppen en wrijven....dacht ik hé. Ik zie zo'n beeld voor me van Mongoolse nomaden die paardenharen vilten door ze te koken en erover te wrijven en erop te kloppen....
  Succes en laat maar iets weten hoe het lukt!!!!
  Groetjes
  MV

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als hij van (grotendeels) wol is is het gewoon wassen op 60graden voldoende hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. dank voor de tips! Ik denk inderdaad dat de 60 graden was voldoende zou moeten zijn (kloppen en wrijven moet denk ik enkel bij onbewerkte strengen wol?), maar ik was normaal dus alles op 30 graden (maakt dat mij nu geweldig onhygiënisch? :) Enfin, ik zal eens wat handdoeken en dergelijke verzamelen om de wasmachine mee te vullen en ik laat weten of het werkt! (80% wol is de trui, misschien net te weinig, maar ik leef op hoop)

  BeantwoordenVerwijderen