maandag 28 februari 2011

mmm, Brussel

Na een weekend vol geweldig bezoek en Londen-nostalgie en massaal veel eten, heb ik vandaag nog maar eens een dagje verlof, ter mentale voorbereiding op het nieuwe werk dat morgen begint. En bijgevolg heb ik ook wat tijd om u verslag uit te brengen van de leuke kantjes van Brussel waar ik het bezoek mee naartoe nam – sommige plekken die ik op voorhand al getest en goedgekeurd had, andere die we samen ontdekten. Een fototoestel had ik niet bij de hand, dus het wordt nogal een droge opsomming, maar vooral voor zij die ook in het Brussels vertoeven kan het maar van pas komen he…

Les gens que j’aime (Zuidstraat): niet de eerste passage hier, maar wel voor het eerst de hangzetels op de verdieping ontdekt. Lekkere koffie, lekkere taart, lekker eten, zooo comfortabel. Een aanrader op alle uren van de dag dus.
Stadskantine (Hoogstraat): het ziet er geweldig uit, maar naar twee keer proberen wordt deze jammer genoeg toch afgeschreven wegens belachelijk duur (3,80 euro voor een koffie verkeerd zoals ze in elke Vlaamsche tea-room geserveerd worden aan 1,80 euro? Een beetje overdreven, dat vonden wij ook) en niet echt aardige bediening.
Maison du peuple (St. Gillis Voorplein) : een monument in Sint-Gillis waar ik pas vrij recent voor het eerst binnenstapte, maar de aantrekkingskracht ligt voor de hand : enorme ramen met zicht op de markt, vriendelijke personeel, heerlijke antipasti en genoeg kranten voorhanden in beide landstalen om uw zondag er volledig te laten passeren. We like.
La cantine de chaperon rouge (Violetstraat): Het café’tje dat bij kinderboekhandel Le Wolf hoort; met een menu in sprookjesthema, heerlijke thee en warme chocolademelk, een fijn decor, maar ook een beetje het gevoel dat we vergeten waren een kleuter mee te brengen. We maakten er voor de zoveelste keer het voornemen om zelf ook een winkeltje te beginnen met cake en koffie en boeken en zelfgemaakt spul, geldschieters mogen zich melden.
AMSweet (Kartuizerstraat): heerlijke thee, zelfs voor verstokte koffieliefhebbers als mezelf, de vriendelijke dame kan u uitgebreid adviseren, er is een hond voor handen én tijdschriften. Zeer gezellig.
Kaleidoscope : zowaar een Brussels equivalent van Juilja’s shop! Het Kroatische bezoek keek haar ogen uit op de brei-benodigdheden, ik moest weggedragen worden van bij de behoorlijk uitgebreide collectie ge-wel-di-ge stoffen. Een geluk waarschijnlijk dat het redelijk buiten onze price range lag, maar gaat u vooral eens kijken!
Mamma Roma : intussen al lang niet meer de eerste keer dat ik er passeerde, maar de beste pizza van het land kan ik u onmogelijk onthouden. U vindt filialen op het Jourdanplein, blakbij Flagey en vlakbij het Kasteleinplein, de vriendelijkheid van de bediening is wisselvallig, de setting is ok-maar-ook-niet-wauw, maar MAN die pizza’s zijn lekker! Verkocht per gewicht, in de exacte afmetingen die u vraagt, en verbazingwekkend betaalbaar voor pizza met toppings als aardappel en truffel of gorgonzola, ui en walnoten. Zà-lig.

En tenslotte liep ik vrijdagavond ook de bezieler van Serve the city Brussel tegen het lijf, die vol enthousiasme vertelde over een reeks projecten, inclusief theedrinken met niet minder dan 140 Afghaanse vluchtelingen die hier vlakbij in abominabele omstandigheden gehuisvest zijn. Ik ga hopelijk binnenkort eens mee; het leven is meer dan schone stofkes en ravioli’s met ricotta en spinazie op een zonnig terras, niet waar?

1 opmerking:

  1. Awel, ik heb dat verslagje hier graag gelezen en denk met nostalgie terug aan de laatstse keer dat ik op 't Vossenplein was (veeeel te lang geleden).
    Die tips ga ik saven, ge weet maar nooit.

    BeantwoordenVerwijderen