woensdag 12 januari 2011

Place jeu de balle

Het Vossenplein dus. Waarover ik elke keer weer begin te zeuren. Maar u moet er écht écht écht eens naartoe. Want Brussel is op z'n allerbest op zo'n zonnige zondag, als de halve wereld naar de Marollen is afgezakt en er een paar straatmuzikanten voor de achtergrondmuziek instaan (steekt u alvast wat kleingeld in uw broekzak?).
In eerste instantie kan het geheel wat overweldigend lijken, maar laat u niet uit uw lood slaan. Wie zich enkel op stof concentreert kan redelijk methodisch te werk gaan. Begeef u van stoffenstapel tot stoffenstapel en werp een kritische blik op de aanwezige koopwaar. Al wat aan een kapstok hangt laat u best links liggen wegens te duur. (hoewel; wie gewend is aan prijzen van nieuwe stoffen vindt hier nog wel wat koopjes)

In de noord-oost hoek van het plein staat bijna elke dag een man met de meest bizarre koopwaar (verroeste sleutels, iemand?), maar ook met een behoorlijk aanbod knopen (losse zowel als op zo van die mooie antieke kartonnen kaartjes) en ritsen (al liggen die in de week niet altijd uitgestald). 
Mijn absolute favoriet is een aardige man die enkel op vrij-, zater- en zondag zijn waren uitstalt, en dan nog enkel als het mooi weer is (en gelijk heeft ie). Het is de plek waar ik al menig draagbaar kledingstuk uit de stapel viste en waar er tussen de schorten voor een halve euro telkens weer pareltjes zitten. Ergens midden op het plein, maar ook een klein beetje ten zuid-westen van het midden. Enfin, u vindt hem wel mits wat rondkijken.
Op weekdagen staat er een sympathieke beer van een kerel met die lange hopen stof tegen de west-zijde van het plein die ook een eervolle vermelding verdient voor z'n goedkoop en groot aanbod.


Enfin, veel kan ik daar dus eigenlijk niet aan uitleggen, enkel dat u eens moet gaan kijken. Ne keer op zondag voor de sfeer en ne keer op een regenachtige weekochtend voor de koopjes.
 

U wilt bewijzen van de rijkdom aan stof die het plein te bieden heeft? Bijna alles wat ik hier al toonde is gemaakt uit Vossenpleinstofjes. Momenteel nog in de voorraadkast ligt het volgende:

En mijn absolute Vossenplein-favorieten kunnen zelfs (een beetje) wedijveren met de mooiste designstoffen. De grijns op mijn gezicht moet behoorlijk groot geweest zijn toen ik zondag het wit-groene Assepoesterstofje uit de schortenstapel trok:
maar misschien moet ik toch eens beginnen strijken
En nu ik toch bezig was met foto's nemen van stoffen bij daglicht, gun ik u ook nog een blik op mijn Spullenhulp-assortiment:

 
En af en toe sla ik een Vossenpleinslag die geen stof-vorm aanneemt, zoals een Risk spel voor een prikje, of een schoon kapstokkenkoppel.


 
 

Maar terug to the point. De straten rond het bewuste plein hebben namelijk ook heel wat te bieden. Zo gauw u het plein verlaat blijven er tweedehandswinkels opduiken, maar de prijs gaat wel behoorlijk de hoogte in. Toegegeven, u hoeft zelf niet meer op uw knieën in de rommel gaan graven, dus dat is ook z'n meerprijs waard natuurlijk. 
In de Vossenstraat zit Foxhole, een leuke tweedehandswinkel die mooie spullen verkoopt aan democratische prijzen en iets verderop zit Atchoum, een klein paradijs voor wie zich met kralen bezighoudt. Maar er valt ook leuks te rapen als u niet into juwelen maken bent: tweedehandsspullen in de keldern knopen, lintjes, Petit Pan stof en algemeen moois voor uw kroost.

Voor een iets ruimer budget liggen er nog een paar sympathieke antiek/brocantewinkels in de straat. Een tas koffie en een boterham met platte kaas en radijzen (kwestie u ook eens aan de lokale specialiteit te wagen) in een leuk decor vindt u bij 't Warm water. En een nog veel leuker decor vindt u daar tegenover in Restobières, maar als u net als ik noch vlees noch vis eet, beperkt u zich best tot een blik op de leuke muren, want de enige vegetarische maaltijd op het menu is niet om over naar huis te schrijven (een bord soepgroenten voor 12 euro, anyone?).
 
In de Blaesstraat (nr. 146) vindt u de koning van de tweedehandslaarzen Bernard, die te hip voor woorden is, maar gelukkig wel nog redelijk betaalbare waren aanbiedt (een 40-tal euro voor laarzen in goede staat lijkt mij niet overdreven). Dicht tegen het Vossenplein, op uw rechterkant zit er ook nog een walhalla voor de tweedehandswinkelaars, "Modes", compleet volgestouwd met kleren en linnengoed - niet spotgoedkoop maar er zitten dan ook echt heel mooie spullen tussen. En bij Affaire personelle kan u misschien ook een slag slaan, of toch op z'n minst even rondneuzen (leuke tweedehandskleren voor kinderen ook) en de etalage bewonderen. 

En zo valt er nog meer moois te rapen, tussen de sjieke antiekwinkels, zowel in de Blaesstraat als in de Hoogstraat. Al moet u ondertussen ook uw ogen openhouden voor loslopend wild.

 En voor de Brusselse versie van Banksy, Bonom.

Oh, en laat u toch ook nog wat mooie stof liggen voor mij?

6 opmerkingen:

 1. There are some fabrics in your stash that I am in love with! And seeing these photos, all I can say is "I'm coming back." :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ge hebt mij overtuigd! Ik bel nu naar mijn schoonmoeder met de vraag of we dochterlief daar zondag mogen 'droppen' en naar manlief om te zeggen: "we gaan shoppen" (dat doet hij graag) maar niet om te zeggen: "we gaan stofkes kopen en tweedehandswinkels bezoeken" (dat doet hij niet graag)Merci!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @fridica: it might be a smart move to be more specific about the fabrics you love :) and YES come back soon!
  @Hetmeisjeopdekast: dat hoor ik graag! vergeet ook niet langs de Zuidmarkt te passeren, ter hoogte van de Jamarlaan staan de mannen van de Mercerie de Bruxelles met een uitgebreid, goedkoop aanbod ritsen en ander moois. (aan andere marktkramen vind je ook nog massaal veel spotgoedkope stof, maar niet tweedehands). En van daaruit is het maar een klein stukje wandelen tot aan het Vossenplein :) Veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oo oo, de foto met de blauwe stoffen, tweede van rechts. Fantastisch!

  Vink.
  www.flickr.com/vlijtigevink

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Maar alé, ik was er vorige zondag (wel pas na een uur zoeken naar een parkeerplaats!) en heb daar geen enkel stofje gezien! Enkel de kledingstukken op kapstokken waar jij hier ook over spreekt, maar die waren allemaal vijf of tien euro 't stuk, en er zat overal wel een vlek of een scheur in. Ik zal volgende keer wat beter moeten kijken precies. Verder wel wat andere leuke dingen gevonden, maar ik had toch op wat meer stoffenbuit gehoopt. Dat Assepoesterstofje van jou is een droom!
  Enneuh... ten zuidwesten van het midden... dat hangt er toch vanaf van welke kant je komt? Ik kom meestal van de Blaesstraat, waar ergens moet ik dan kijken? Merci! =)

  BeantwoordenVerwijderen