zondag 9 januari 2011

Kruipt u mee in Brussel's binnenzak?

Ik heb bezoek uit zonniger oorden. Het ideale excuus om de toerist uit te hangen in eigen stad. En dus sleepte ik de bezoekster mee naar Elsene/St.-Gillis vandaag. Brussel heeft immers nog wat anders te bieden dan het schoonste plein van Europa, de lelijkste winkelstraat van de wereld en een overdaad aan wafels en chocolade. 
En ik laat u natuurlijk graag delen in het aanbod.

We begonnen onze missie vanochtend aan metrohalte Louisa (waar zowaar mensen in de rij stonden te wachten tot de Nespresso winkel zijn deuren opende - qué?); maar van daaruit is het nog een stevig stukje wandelen richting Châtelain-wijk dus tenzij u heel erg into koken bent en dus hier eens wilt langsgaan, is het een beter plan om vanuit het centrum bus 71 naar het Flageyplein te nemen.

Want daar kan u de eendjes in de vijver gaan voeren, en een kop koffie gaan drinken bij Belga met zicht op het leven op het plein, of met uw neus in de krant. Vervolgens kan u een klein stukje de Elsensesteenweg in lopen en uw licht gaan opsteken bij de kleine afdeling van Spullenhulp (ofte "Les petits riens", en français, klinkt toch veel mooier?), alwaar er af en toe een mooi stuk stof te vinden is tussen de lakens, gordijnen en keukenhanddoeken. Of iets verderop, bij de gezellige Oxfam boekwinkel, met heel veel Frans, maar ook een heel degelijke Engelstalige sectie (hoera voor de Brusselse eurocratie). En voor al uw pc-benodigdheden zit er enkele huizen verder ook een informatica-afdeling van Oxfam.

De Lesbroussartstraat brengt u vervolgens via de Louizalaan naar Baljuw/Bailli. Vergeet niet binnen te kijken bij C.ramic, waar meestal een bende koters druk in de weer is met verf en aardewerk. Of misschien wilt u Les super filles du tram wel eens gaan uittesten voor mij, want dat ziet er heel plezant uit. 

Eens de Louizalaan overgestoken belandt u in de Baljuwstraat. Breifanaten kunnen hun hart ophalen bij Art et fil op nummer 25, en ongeveer iederéén kan z'n hart ophalen bij Zao op nummer 96, een adres volgestouwd met spullen die u absoluut niet nodig hebt maar oh zo mooi zijn. U vindt er ondere andere stof van Petit Pan en kindermutsen die zooo mooi zijn dat ik bijna een baby uit z'n kinderwagen griste om toch maar een reden te verzinnen om zo'n muts te kopen:

Via het Kasteleinplein komt u in de Schildknaapstraat terecht, alwaar er nog meer winkeltjes wachten vol nutteloos maar mooi spul. Maar ook een heerlijke tweedehandsboekenwinkel die naar de naam Nijinski luistert (alweer vooral Franstalig met een zeer degelijke Engelstalige sectie), met klassieke muziek, aardige bediening en een zetel hier en daar.

En zo komt u wel heel dicht in de buurt van het grote Spullenhulpfiliaal in de Amerikaansestraat. In de "retro paradise" afdeling vindt u met wat geluk een schoon kleedje of een stijlvolle jas, of doet u toch op z'n minst ideeën op voor een nieuwe lampenkap:
In de algemene afdeling vallen er altijd mooie stoffen te scoren - ervaring leert dat de bak met schorten en die met gordijnen meestal de beste resultaten opleveren. Ritsen liggen er ook met hopen, net als breiwol, knopen en af een toe wat biaislint. En daarnaast natuurlijk ook àlles wat u ook maar nodig kan hebben; 4 gigantische verdiepingen vol. 

En dan, dan hebt u nog wat koffie verdiend - met een cupcake misschien? Of twee?
Want ja ik beken, ik behoor tot de liefhebbers. Niet persé van de prachtig-met-rolfondant-versierde-soort, wel van de zo-lekker-dat-uw-aders-terplekke-dichtslibben-versie met buttercream icing. En die vindt u bij Lilicup, een heel klein stukje Londen in Brussel:
Voilà, tot daar aflevering 1 in de reeks Bruxelles, ma belle. Wordt vervolgd.

3 opmerkingen:

 1. Ik kijk al uit naar t vervolg, want zo stadstips van insiders, dat vind ik altijd super! Merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zalig, 'les petits riens'...
  En mmm, die cupcakes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. doe zo verder! ik kom niet vaak in elsene (de 2dehandstoestanden kende ik wel maar de rest is nieuw voor me. Kende bv wel zao van naam, maar wist niet waar het lag.

  BeantwoordenVerwijderen