donderdag 6 januari 2011

Een groen 2011

Het regent hier goede voornemens de laatste tijd en ik zal er ongetwijfeld niet in slagen om ze allemaal te onderhouden; maar desalniettemin gooi ik er toch nog enkele bij. En wel in het thema groen/fairtrade. Want al laten sommige mensen het woord eco-nazi al wel eens vallen als het over mij gaat, het kan altijd beter. Niet? 
Dusss, in de groene/fairtrade voornemenslijst voor 2011:

-minder verpakking kopen. De Julienne-groententassen doen het goed op dat vlak maar op een lui moment durf ik wel eens twee halve stukken prei in zo'n lelijk plastic bakje kopen in de plaatselijk supermarkt. Terwijl die in de supermarkt verderop los en dus verpakkingsloos te verkrijgen is. Een beetje wandelen kan nooit kwaad.

-enkel tweedehandse en fair trade/biologische kleren kopen. Wat al een halfjaar lukt. Met veel dank aan zus en een vriendin die al jaren de overschotten uit hun respectievelijke kleerkasten met mij delen en deze opdracht dus een pak makkelijker maken. Als extra uitdaging: op zoek naar esthetisch én ethisch verantwoord ondergoed. Want er zijn grenzen aan wat er tweedehands kan gedragen worden. Als u tips hebt, ik hoor het graag.

-enkel zelfgemaakte, of fairtrade/biologische of doe-pakjes geven in geval van verjaardagen en andere feestelijkheden. Akkoord dat lang nog niet iedereen klaar is om met mijn eigen creaties geconfronteerd te worden; maar er zijn genoeg alternatieven voor handen.

-geen nieuwe boeken kopen. Maximaal 5 nieuwe boeken kopen. Niet dat ik zo massaal veel leesvoer aanschaf. Of toch niet zo massaal veel nieuwe items. Maar sommige dingen blijken helaas nogal moeilijk te vinden in tweedehandsversie/de bib, dus een paar uitzonderingen worden toegestaan :)

-wat betreft de eeuwige balans mens versus planeet ben ik er nog niet helemaal uit. Geen Belgische groenten en fruit buiten het seizoen, geen appelen uit Nieuw-Zeeland, dat klinkt logisch. Maar geen thee of koffie of ander lekkers-van-ver-weg, dat is ook jammer voor de landbouwers in het Zuiden, niet? 

-niet met het vliegtuig reizen. Absoluut geen prestatie natuurlijk, want voor heel veel mensen is dat niet meer dan normaal. Maar voor een reisfanaat van behoorlijk kaliber is dat soms ook wel een beetje op de tanden bijten, al loopt het de laatste jaren behoorlijk goed. Een Interrailticket aanschaffen dus, een bestemming prikken op de Europese landkaart en veel meezingen met Samson en Gert. (of het moest zijn dat ik de job van mijn leven vind ergens heel ver weg - dan kan er over een uitzondering onderhandeld worden).

-u op regelmatige basis laten meegenieten van al het moois dat Brussel te bieden heeft op vlak van ecologische/fairtrade winkels en dergelijke. Want nee, ik ben ook niet voor van die felgekleurde hippie-outfits waarvan onduidelijk blijft tot welk geslacht de dra(a)g(st)er behoort. Doe mij maar liever deze plek.

-redelijk ambitieus voor een onverbeterlijke chocoholic als mezelf met een dagelijkse craving voor ne Leo (maar wat zijn tenslotte voornemens die niet een beetje ambitie tonen?): enkel een trip naar de snoepautomaat op het gelijkvloers voor een Fairtrade-reep. Het kan de wereld en mijn omvang enkel ten goede komen.

Nog suggesties? Ik neem uw uitdaging graag aan!

(oh en allesbehalve ecologisch verantwoord: eindelijk mijn rijbewijs halen - met veel tegenzin want ik word ongetwijfeld een gevaar op de weg, maar het moet er toch maar eens van komen; ik maak alvast een lijstje van bestemmingen waar op zondagnamiddag naartoe kan gereden worden)

2 opmerkingen:

  1. Indrukwekkende voornemens! Behalve dan de laatste - zeker als je met een diesel(tje) zal rondrijden ;)
    Maar voor de rest steun ik u volledig, en ik ben benieuwd naar de tips ivm Brussel. Ik ben geen Brusselfan, maar misschien waag ik mij dankzij jou dan toch eens aan een treinritje naar het Brusselse...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik wens je veel succes met al je goede voornemens en vooral dat je veel andere mensen kan motiveren hetzelfde te doen!

    BeantwoordenVerwijderen