woensdag 8 december 2010

over Amsterdam en een kleine stommiteit

Aangezien ik (nog :) niet bepaald over voldoende talent beschik om jullie op regelmatige basis te verbazen met fantastische kook- of naairesultaten, zit er niets anders op dan u nu en dan iets anders fijns voor te schotelen: enkele tips over het heerlijke Amsterdam bijvoorbeeld!
Afgelopen weekend sjokten we door de besneeuwde straten van één van de leukste steden op ons continent; Amsterdam staat hoog op ons lijstje van "hier wil ik ooit wonen", en ook deze keer doken er weer dingen op die we nog niet eerder ontdekt hadden.

Zoals daar zijn:
-de winterversie van wat in de zomermaanden ijssalons zijn: 
Ongelooflijk leuk gevonden, dit is dus echt een keten van ijssalons die in de winter de ijsbakken vult met verschillende soorten stamppot en bijbehorende rookworst en dergelijke; zou u het beter kunnen verzinnen?

-de Noordermarkt op maandag - dat schijnt dan een lapjesmarkt te zijn, maar die hebben we dan toch een beetje over het hoofd gezien, want afgezien van 1 lapjeskraam en 1 fourniturenkraam, was dat toch vooral een (overigens zeer fijne) tweedehandsmarkt. Buit: een lintje met huisjesprint. Van daaruit trokken we naar de Brouwersgracht, alwaar we opwarmden met een koffie en een heerlijk zicht:


-De Haarlemmerdijk/Haarlemmerstraat, vlakbij als je daar toch al koffie zit te drinken aan de Brouwersgracht: een fijne straat met originele winkeltjes; met als grote favoriet De Goede Doelenwinkel, alwaar ik een tas aanschafte die als tijdschriften bak gaat dienen - handgestikt uit een meelzak door mensen die geholpen worden door De Regenboog (meer fair trade winkelen in Amsterdam kan u buiten in de vele tweedehandswinkels ook hier, of hier als u over een iets groter budget beschikt)


-Een andere aanrader in de Haarlemmerstraat vindt u hier

-Stoffenwinkel A. Boeken, in de Nieuwe Hoogstraat: misschien wel het fijnste stoffenwinkeltje dat ik al gezien heb - massa's originele stofjes en een heel vriendelijke dame; die er uitzag alsof ze letterlijk al sinds 1920 achter de kassa zit. Buit: een lintje met rode huizenprint, eentje met paddestoelen en eentje met sprookjesprint. Nieuwe stofjes zijn nog steeds off-limits wegens te veel fijne tweedehands voor handen, maar als u wel eens nieuwe stoffen koopt, moet u hier vooral eens langs gaan (en juist ja, er zit niet bepaald veel logica achter het feit dat ik geen nieuwe stofjes maar wel nieuwe lintjes koop...). Verderop in dezelfde straat zit overigens nog KOK, een hele fijne tweedehandsboekhandel!


-Antiekmarkt De Looier, op de Elandsgracht -ook open op zondag (wat voor de meeste markten niet het geval is)- met heel veel dure spullen, maar hier en daar ook een betaalbare schat; zoals een blikken Amsterdamdoosje of een tweedehandse Russische muts: 
(die heerlijke vos-tegel komt van het Waterlooplein en is bestemd voor de zus met een voorliefde voor vossen)

Ons intussen al enkele Amsterdambezoeken bekend, maar onmogelijk om te laten ontbreken in dit lijstje: voor de lekkerste broodjes van de stad, gaat u naar Broodje Bert! In hetzelfde rijtje van al-even-ontdenkt-maar-oh-zo-fantastisch past de openbare bibliotheek overigens, een heerlijke plek om een namiddag door te brengen, enkel moeilijk om jezelf achteraf weer naar buiten te sturen om Amsterdam verder te gaan ontdekken. En voor de naaifanaten onder u, ook nog een kleine verwijzing naar het American Book Center op het Spui (ja, diezelfde die tot een paar jaar geleden ook in de Diestsestraat in Leuven zat); want daar hadden ze een vrij omvangrijke collectie naaiboeken. De meeste hetzij te moeilijk hetzij te klassiek naar mijn goesting, maar gaat u toch maar eens kijken als u in de buurt bent.

Logeren deden we bij Rosie & Andy, twee sympathieke Britten die al enkele jaren in Amsterdam wonen en hun logeerkamer voor een kleine prijs ter beschikking stellen van gasten - een absolute aanrader: goede ligging, fijne gastheer/vrouw, lekker ontbijt en een heerlijk bed!

(oh en die stommiteit, die zorgde ervoor dat ik zaterdag pas om half acht 's avonds in Amsterdam toekwam - ter hoogte van Rotterdam maakte ik mij immers de bedenking dat ik misschien het gasvuur niet had afgezet na het pannenkoekenontbijt en gezien er nog volk in ons gebouw woont, riskeerde ik toch liever geen gasontploffing, dus sprong ik in Den Haag van de trein en terug op de trein naar Brussel, alwaar ik op 16 minuten tijd naar huis crosste, checkte dat het vuur uiteraard wél gewoon afstond en terug naar het station crosste om meteen weer op de trein naar Amsterdam te springen. Dankzij de sneeuw reden er tegen de avond geen treinen meer tot Amsterdam, en via een bus naar Hoofddorp en een lift met een sympathieke Nederlander kwam 'k tegen de tijd van het avondeten eindelijk aan. Niet zo'n aanrader dus, maar goed, elk nadeel heb z'n voordeel, want wanneer hebt U voor het laatst een volledig boek uitgelezen op één dag? Moraal van het verhaal, lieve lezers: checkt u toch maar 2 keer of uw vuur af staat alvorens uren in de trein te gaan zitten.)

6 opmerkingen:

 1. Haha, hilarisch, je stommiteit, allez, vooral achteraf dan :)

  Als ik ooit naar Amsterdam ga, zal ik me aan dit berichtje proberen herinneren en het nog eens komen lezen. En voor ik vertrek 3 keer checken of het vuur uit is ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een avontuur! Gelukkig had je een boek bij, anders was het echt wel een waste of time.
  En het zag er precies nog wel een leuk weekend uit in Amsterdam.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh Amsterdam...wat fijn! Ik wil meteen terug!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh, super! dit ga ik meteen gebruiken; behalve die treintrip, dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijke stad - bedankt voor de leuke tips!

  BeantwoordenVerwijderen