woensdag 6 januari 2016

7 (en een beetje) fijne boeken die ik las in 2015

2015 was me het jaar wel, zowel op lees- als ander vlak. Ik woonde 4 maanden in Kathmandu, en nam na vier en half jaar ontslag om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij een Nepalees circus. Best. Decision. Ever. De laatste twee maanden van het jaar was ik weer thuis, ik deed nog wat meer vrijwilligerswerk en bracht menig gesprekspartner in lichte verwarring door met mijn grootste glimlach "NIKS" te antwoorden op de steeds weerkerende vraag "En, wat doe je nu?". Ik doe dus niks en lees tussendoor wat boeken - 2015 was een geweldig leesjaar hier, en geïnspireerd door fijne boekenlijstjes die her en der opduiken, laat ik u graag delen in enkele van de leukste/mooiste/interessante boeken die ik dit jaar las:

Ghosts by daylight - Janine Di Giovanni: geleend op 2 januari 2015 van een vriendin. 24 uur later was het eerste boek van het jaar uitgelezen en riep ik enthousiast uit dat ik een boek per week ging lezen in 2015. Ik heb geen lijstje bijgehouden dus weet niet zeker of dat gelukt is, maar veel zal het in ieder geval niet schelen. Met dank dus onder andere aan dit topboek waarmee het jaar begon - "A memoir of war and love" is de ondertitel, en Janine schrijft over het leven dat ze met haar man Bruno probeert op te bouwen in Parijs nadat ze beiden net iets te lang als journalist in oorlogsgebieden hebben gewerkt om hun demonen nog baas te kunnen. Het verhaal springt onvermijdelijk tussen Parijs en herinneringen aan Sarajevo of Liberia; niet altijd even opbeurend, maar dat zal u niet verbazen. De hoofdpersonages stonden vaak mijlenver weg van mijn bed en toch was dit een wondermooi boek.

Arrival city - Doug Saunders: eindelijk gelezen in 2015, deze klassieker in migratie-milieu's. Saunders neemt je mee naar sloppenwijken en oude stadsdelen over de hele wereld, en heeft intussen heel wat interessants te vertellen over migratie naar de stad. Wat mij het meeste bijbleef is het idee dat die zogenaamde "cities of arrival" (of het nu gaat om Molenbeek of de buitenwijken van Delhi, Istanbul, Berlijn of Rio) niet enkel de broeihaarden van miserie zijn die we er zo makkelijk van maken. Dat de wijken zelf inderdaad de voorbije jaren weinig vooruitgang hebben gemaakt, maar dat de individu'en die er wonen dat vaak wél hebben gedaan; de aankomst-wijk als soortement van draaideur naar een beter leven dus, waar nieuwkomers toekomen maar vaak ook enkele jaren later weer wegtrekken naar betere delen van de stad, om plaats te maken voor de nieuwste aankomers. Een enigszins gesimplifieerd idee, but you catch my drift. Een serieus boek dat tegelijk erg vlot leest. Kudo's hier ook overigens voor the "Smart thinking" afdeling in de beste bibliotheek van het land. waar ik dit jaar ook weer vaak mijn gading vond, voor het soort boeken die ik niet meteen zou kopen, maar graag wel eens doorlees (lees: de Marie Kondo's, Sheryl Sandberg's en Malcolm Gladwell's van deze wereld).

The goldfinch - Donna Tartt: De nieuwste klepper van Donna Tartt kocht ik in Kathmandu op basis van een wel heel erge enthousiaste recentie van een collega, die wist te zeggen dat ie sinds The goldfinch geen boeken meer kon lezen, omdat niks kon tippen aan dit verhaal. Het beste boek aller tijden lijkt mij iets te veel enthousiasme, maar ik heb wel enorm genoten van de ruim 800 pagina's van dit verhaal dat je meeneemt naar New York en Vegas, naar de musea van de Big Apple en naar de onderwereld. Het soort boek waarbij ik soms midden op de werkdag bedacht "oeeh, vanavond een paar uur ongestoorde leestijd!". Niks leuker dan een meeslepend boek dat genoeg pagina's telt om er lang van te genieten. Ik was nooit zo aangetrokken tot The secret history of The little friend, maar na dit boek zal ik met plezier toch ook die twee andere bestsellers van Tartt eens lezen.



At home - Bill Bryson: Eén van de vele, vele boeken uit het florissante tweedehandscircuit in Nepal die ik dit jaar las. Ik overwoog voor vertrek een e-reader aan te schaffen, maar zag daar vanaf toen Lonely Planet mij vertelde dat Kathmandu de beste boekhandels heeft van heel Azië. Ik heb geen idee of dat waar is, maar het is inderdaad een draaischijf voor tweedehandsboeken, met dank aan de eindeloze stroom backpackers, en de vele boekverkopers die hier slim op in spelen door boeken aan halve prijs weer terug aan te kopen als je ze hebt uitgelezen. Dit boek van Bill Bryson ging heerlijk lang mee; het is een soort van geschiedenis van het dagelijkse leven, waarbij Bryson aan de hand van de verschillende kamers van het oude dominee-huis waarin hij woont de vreemdste en leukste weetjes opdist. Andere serieuze meevallers uit de boekwinkels van Kathmandu waren We need new names van NoViolet Bulawayo, een wervelwind van een boek over een meisje dat uit Zimbabwe naar de VS migreert, en The unlikely pilgrimage of Harold Fry, een zeer fijn verhaal over een man die Engeland te voet doorkruist op zoek naar een oude vriendin (met dank aan Kathleen van Verbeelding voor de tip!). Het leuke aan het tweedehandscircuit is overigens ook dat je via collega's boeken in handen gestopt krijgt die je niet meteen zelf zou uitkiezen - zo was The one plus one van Jojo Moyes een fijn chill-boek dat ik anders waarschijnlijk niet gelezen had. 

Het klein verzet - Tine Hens: eenmaal terug in het land las ik ook weer wat in het Nederlands, en dit boek van journaliste Tine Hens was er eentje om in te kaderen. Hens reisde Europa door op zoek naar mensen die met kleine daden van verzet de wereld een beetje in de juiste richting proberen te duwen. Door te kiezen voor alternatieve woonvormen, of zich volledig in de stadslandbouw te gooien bijvoorbeeld. Inspirerend maar ook realistisch, zoals blijkt uit het verhaal van de academicus die Barcelona verlaat om in een kleine gemeenschap bierbrouwer te worden, maar na vijf jaar ook weet te zeggen dat hij de intellectuele uitdaging wel mist. Zeer interessant overigens ook om vanuit verschillende invalshoeken te lezen in Noord en Zuid, zoals de Grieken die ons noordelijke gedabbel in stadstuintjes wel sympathiek vinden, maar mijlenver verwijderd van hun landbouwprojecten die er niet per sé zijn gekomen op zoek naar een betere wereld, maar op zoek naar eten, tout court. Ideaal leesvoer voor wie op zoek is naar wat groene inspiratie voor het nieuwe jaar. 

L'Arabe du futur - Riad Sattouf: Nog op de valreep gelezen in 2015, dit kerstkado dat voor meneer Kapucijnaap onder de kerstboom lag. De ideale graphic novel: een interessant onderwerp (de jeugd van een Frans-Syrisch jongetje dat opgroeit in Libië en Syrië) dat zowel door de vorm van het boek (prentjes!) als door het bekijken van het leven door de ogen van een klein kind een pak luchtiger wordt. Dikke aanrader.

Handlettering for everyone - Cristina Vanko: nog een kerstkado (voor mij dit keer), en ook op de valreep in 2015 gelezen, al zal deze ook in 2016 nog vaak uit de kast komen - in Nepal bedacht ik dat ik maar beter kon leren tekenen, omdat dat zoiets is dat je overal kan doen, met een minimum aan materiaal (lees: je moet er je naaimachine de wereld niet voor rondzeulen). Nog wat later bedacht ik dat handlettering mij misschien meer ligt, omdat je er iets praktisch mee kan, zoals alle mogelijke kaartjes zelf maken. Met dank aan YouTube en en dit boek heb ik mij al menig uur ledig gehouden met letters en zinnetjes oefenen, en ik ben fan!

Het eerste boek van 2016 (Family Life van Akhil Sharma) was ook alvast een meevaller, dus als we op dat élan verdergaan ziet het er een veelbelovend boekenjaar uit. Ik legde de afgelopen dagen alvast een voorraadje tweedehandsboeken aan, want vanaf eind januari ben ik weer twee maanden het land uit, naar Oost-Congo deze keer, en iets zegt mij dat het tweedehandsboekencircuit daar mogelijks iets minder vlot draait dan in Nepal. Aan dit tempo zal ongeveer de helft van mijn toegestane kilo's uit boeken bestaan (jaja, nog steeds geen e-reader dus - het leek mij wel zo leuk om ginder boeken te kunnen achterlaten in het huis-der-expats). Hetvolgende ligt alvast klaar: The book thief (Markus Zusak), Moab is my washpot (autobiografie van Stephen Fry's kindertijd), Us (David Nicholls), The love song of Miss Queenie Hennessy (Rachel Joyce), The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (Mary Ann Shaffer & Annie Barrows - nogmaals danku Mevrouw Verbeelding voor de inspiratie van die laatste twee), We need to talk about Kevin (Lionel Shriver) en And the mountains echoed (Khaled Hosseini). Er is nog wat plaats, dus als u nog wat toppers van 2015, of eerder, wil meegeven, dan hoor ik het zeer graag.

Ik wens jullie een fijn 2016, gevuld met tijd voor wat je graag doet (en dat hoeft geen lezen te zijn, maar als dat wel een favoriet tijdverdrijf is, hoop ik dat bovenstaand lijstje misschien wat inspiratie kan geven). Gelukkig nieuwjaar!

3 opmerkingen:

  1. Nu krijg ik nog meer goesting om The Goldfinch te lezen! Al zal het wel als ebook zijn, ik vind dikke papieren boeken veel te lastig om te lezen! (ik lees vaak in bed op mijn zij en dan wordt mijn arm snel moe en doet mijn pols na een tijd zeer, en onderweg - nog een grotere ramp om comfortabel te lezen)

    Veel reis- en leesplezier, jij, dit jaar! En oh oh oh, ik zou langs een kant ook wel graag kunnen antwoorden "niks" op die ene vraag. Geniet ervan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het liefdeslied van Queenie ligt hier ook klaar, ik lees met je mee! Geniet van 2016 zoals ja van 2015 deed, en goede reis!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Fijn, fijn, een inspiratielijstje. En handletteren, leuk! Ik volgde eens een workshop maar veel talent heb ik niet. Maar 't was wel nog een idee om een variant op Fou de Coudre te vormen, dat had ik wel nog graag gedaan, met een potlood en een pen in mijn achterzak ipv met die loodzware Pfaff..

    BeantwoordenVerwijderen