vrijdag 11 december 2015

Fairwear Friday – duurzaam & vegan schoenen shoppen

Hoog tijd om nog eens van Fairwear Friday te doen, leek mij. Bij gebrek aan een hulpje om een foto van mijn outfit van de dag te schieten, gun ik u bij wijze van special edition een blik in mijn schoenenkast. Terwijl het aanbod eco/fairtrade kledij gestaag groeit, blijft het moeilijk om een paar eerlijke schoenen om de kop te tikken. Ook mij lukt het niet altijd, getuige onderstaande collectie. 


U ziet, van links naar rechts, en van boven naar beneden:

- mijn trouwe loopschoenen, 11 jaar oud intussen (od dat iets zegt of de duurzaamheid dan wel over mijn loopgewoontes laat ik even in het midden). Flink uitgedragen dus, maar verder wel gewoon Nikes uit te Brantano. Duurzaamheidsfactor: laag! Na een vijfdaagse trektocht in Nepal is dit exemplaar ook wel echt aan vervanging toe, wordt dus vervolgd.

bruine bottinnes van Will's, waarmee we meteen bij mijn favoriete provider van vegan, duurzame schoenen zijn aanbeland. Vorig jaar waagde ik mij voor het eerst aan de online aankoop van een paar schoenen. Ik koop zelden online, en schoenen leken al helemaal een recipe for disaster, waarbij die dingen ongetwijfeld niet gingen passen en ik vervolgens te lui ging zijn om ze (gratis) terug te sturen. Maar toen zag ik deze geweldige exemplaren, en ging ik toch overstag. Kwestie van efficient te zijn, kocht ik er meteen ook dit paar bruine botinnes bij, gezien het vorige paar vroegtijdig de geest had gegeven. Will verkoopt een groeiende collectie "animal and human friendly" schoenen voor mannen, vrouwen en kinderen. De bestelde maat zat als gegoten, en ik ben ook behoorlijk onder de indruk van de kwaliteit van deze schoenen – robuust en tegelijk soepeler dan andere niet-leren merken. De botinnes zijn een mannenmodel waar ik met mijn maat 40 inpaste, maar ook voor kleinere voeten zijn er alternatieven. Duurzaamheidsfactor: dik ok.


- zwarte leren laarzen, 2 jaar geleden tweedehands gekocht bij Foxhole. Sinds een jaar of 5 koop ik geen nieuwe leren schoenen meer. Een echte veganist koopt ook tweedehands geen leren schoenen, maar zelf heb ik daar minder problemen mee – vanuit duurzaamheidsstandpunt lijkt het me nog altijd beter een bestaand paar schoenen uit te wonen, dan nieuwe te kopen.

- de enige 2 paar die overblijven uit het pre-leerloze tijdperk: een paar zwarte flats, gekocht bij Office toen ik nog op de middelbare school zat (eeeuhm, minimum 11 jaar oud dus), en mijn standaard trouwfeest-schoenen, ooit gekocht in Amsterdam. Duurzaamheidsfactor: laag! Coolheidsfactor: redelijk hoog want er staan EZELTJES op die zwarte schoenen. Meteen ook de reden waarom ik van dat paar nog geen afstand wil doen.

- bruine "nette" schoenen, een jaar of 5 geleden tweedehands in Londen gekocht (alweer een mannenmodel overigens, ik (hartje) maat 40). Duurzaamheidsfactor: dik ok.

- volledig uitgewoond paar sneakers, gekocht bij Anders getint in Leuven. Duurzaamheidsfactor: dik ok.

-Veja sneakers: veruit het meest gedragen paar van het moment, en dat begint zich zo stilaan ook te tonen. Ik kocht dit paar bij SuperGoods, met voorsprong de leukste winkel van Mechelen. (opletten wel: ondanks de naam in Veja geen uitsluitend vegan merk, sommige modellen maken dus wel gebruik van, ecologisch gelooid, leer) Duurzaamheidsfactor: dik ok.- het paar dat standaard op mijn kantoor stond om aan te doen bij meetings: zwarte brogues van Vegetarian Shoes, gekocht bij Avesu, de geweldige vegan schoenenwinkel in Berlijn die -HOERA- tegenwoordig ook in België levert. Ze zijn eigenlijk net te smal voor mij, dus heb je interesse (en een smalle maat 40 of 39): stuur gerust een mailtje naar opgewektekapucijnaap@gmail.com en ik doe ze met plezier voor een klein prijsje van de hand.

- een paar stoffen sneakers van Armistice, deze zomer in lichte paniek gekocht vlak voor vertrek naar Nepal, omdat ik iets nettere sneakers nodig had die dan van Veja, en er geen tijd meer was om online te bestellen. Van hetzelfde bedje ziek: de blauwe ballerina's op de eerste rij. Allebei leer-vrij, maar verder zeer twijfelachtig wat betreft duurzaamheid. Conclusie: snel-snel een paar schoenen kopen zit er niet in als je voor duurzaam wilt gaan. Duurzaamheidsfactor: beperkt.- een paar stoffen veterschoentjes van SoumSoum, gekocht in Tsjaad bij een Frans-Tsjadisch meisje dat tassen en schoenen ontwerpt en samenwerkt met schoenmakers en kleermakers in de hoofdstad N’Djamena om ze op de markt te brengen. Duurzaamheidsfactor: dik ok.

- nette veterschoenen van Will's. Duurzaamheidsfactor: dik ok.

- blauwe sandalen, intussen ruim 5 jaar oud en redelijk versleten. Ook snel-snel gekocht de dag voordat ik voor thesisonderzoek naar Georgië trok. Leervrij, maar gekocht bij Aldo, dus duurzaamheidsfactor: beperkt.

- groene flipflops van het merk Boombuz, gekocht bij Avesu. Bio afbreekbaar als het ware, veel duurzamer dan dat wordt het niet denk ik (bizar genoeg vind ik niet meteen een website van het merk).

En onder die schoenen draag ik het liefst sokken van Braintree, exemplaren uit bamboe die lang meegaan, en bovendien in de sympathiekste kleurencombinaties en prints bestaan (tip: check de mannenversie als je niet zo into roze/paars bent). Beschikbaar onder andere bij Today is a Good Day, en Ozfair.


Fairwear Friday is een initiatief van Villa Lisa, Ma vie en vert en Juffrouw Sanseveria, waarvoor veel dank. Voor meer ideeën, zie ook de schoeisel-sectie van het Ecologische winkellijstje van Ma vie en vert.2 opmerkingen:

  1. Schoenen zijn moeilijk, he! De sokken van Braintree vind ik geweldig! Al zijn er ook veel mannensokken met roze, hoor. Ik draag de mannenmodelen (maat 42 ...) en ik vind het net leuk dat ze zo veel kleurtjes en printjes hebben. Al zijn de mannensokken wel heel vaak met streepjes, maar da's geen ramp. Ik hou je overzicht meteen even bij voor in de toekomst!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk om het eens over schoenen te hebben...

    BeantwoordenVerwijderen