zondag 19 januari 2014

Een fijn 2014 - vanuit 1060 Brussel

Een fijn jaar wilde ik u nog wensen. Met exact dezelfde ingrediënten die ik u vorig jaar ook al wenste, omdat een mens er nu eenmaal nooit genoeg van heeft: fijne mensen in uw leven, en wat tijd om met die fijne mensen ook fijne dingen te doen. Verder hield ik mij, op dat rijbewijs na, amper aan mijn voornemens voor 2013 blijkbaar, dus dat cliché is ook weer eens bevestigd.

Op de grens tussen 2013 en 2014 verruilden wij 1000 Brussel voor 1060 Brussel. Sint-Gillis. Van drie hoog vlakbij de Zavel naar drie hoog vlakbij het Dillensplein (ook onze twee pollekes gekust voor de hulp die we daarvoor op logistiek vlak kregen van vrienden en familie). Van 60m² naar 100m², een zee van ruimte die we stilaan vullen met vondsten uit de schatkamer van mijn beide grootmoeders. Van hypercentraal naar net-buiten-de-kleine-ring. Van vlakbij het Vossenplein naar (YES) vlakbij het Vossenplein. Van tourist central naar een soortement van eigen stadsbuurt. Het is er goed geweest, daar op dat heerlijke appartement boven de bekendste pittazaak van de hoofdstad. We zullen niet langer gefotografeerd worden op ons balkonnetje, maar het uitzicht werd er niet slechter op, al blijft de lucht voorlopig even grijs.


Na drie weken ziet ons nieuwe onderkomen er eindelijk min of meer als ons huis uit. Voor het eerst ook waren we dit weekend gewoon thuis en werd ik herinnerd aan het allerbeste aspect van dat hele verhuiscircus: eindeloos ronddwalen op weg naar de bakker, gewoon omdat het kan en omdat achter elke straathoek iets nieuws ligt. En mocht u er nog aan twijfelen, Marc Didden, Brusselaar extraordinaire vertelt het volgende over St. Gillis in "Een gehucht in een moeras": 

"Toch is het er aangenaam lopen, want er bestaat een écht Sint-Gillisgevoel, waardoor deze kleine, drukbevolkte gemeente de allure heeft van buurten als het Parijse Quartier Latin of het New Yorkse Greenwich Village, en het er qua authenticiteit zelfs van wint. U moet me maar geloven. Ik hoop u er eens tegen te komen."

Dat hoop ik dus ook!


1 opmerking:

  1. Ik kijk ernaar uit om je nieuwe buurt te ontdekken!
    Een heel fijn jaar in je nieuwe stek!

    BeantwoordenVerwijderen