donderdag 28 november 2013

Recykleren 3.0 - de give away editie!

Vergeef mij als deze intro u een klein déjà-vu gevoel bezorgt, maar toen boomie vroeg of ik weer wou meedoen met RecyKleren (editie 3.0 alweer dit jaar), dacht ik meteen aan de kapotte leren botten in een uithoek van mijn kast. Net als Mina Dotter, jawel, dus tot zover mijn geniale ingeving van originaliteit. Een primeur is het lang niet, maar ik ben alvast tevreden dat ik op het laatste moment afzag van het maken van sleutelhangers.

Ik recreëerde een favoriete oude handtas, die jarenlang dienst heeft gedaan maar intussen écht te vuil was geworden voor gebruik. Ik tornde het ding volledig uit elkaar en bekwam zo de nodige patroondelen voor de tas-in-wording.


Vervolgens gooide ik een lap tweedehandse beige linen in de wasmachine, samen met Dylon Antiekgrijze verf. Die textielverven zijn ongetwijfeld een aanslag op het milieu, maar ik durf ze wel eens gebruiken om tweedehandsstoffen een nieuw leven te geven (beige is echt een no-go). Voor de voering gebruikte ik een gele Leonidas-schort uit de kringloop, en uit een tweedehands schortje haalde ik de nodige accenten: een losgetornd zakje dat binnen in de tas belandde, en de twee knooplinten die wonderwel op de flanken van de tas pasten. Het leer van de blauwe laarzen werd omgevormd tot draaglint en bodem. In de oorspronkelijke versie was die laatste gewoon van stof, maar aangezien handtassen over het algemeen wel wat te verduren krijgen, leek een steviger exemplaar geen overbodige luxe. 

De tas werd de voorbije weken in zeer korte naaisprints in elkaar gezet – vrijdagavond laat was ze eindelijk klaar, en zaterdagochtend vroeg gooide ik ze op het nippertje in m’n rugzak voor een werktrip naar Haiti. Alwaar er uiteraard geen tijd maar wél zonlicht is voor enkele foto’s (om 6u 's ochtends), vergeeft u mij dus de bizarre zomerse achtergrond (en het complete gebrek aan tijd om aan enige foto-editing te doen):

Er bleven nog heel wat leerrestjes (en twee zeemvellen) over, dus naaide ik ook nog een iPodhoesje en twee kaartenhouders (voor klantenkaarten, bankkaarten, business cards of wat u ook maar wenst) bij elkaar.In het thema “we maken ons huis leeg alvorens te verhuizen” kan ik uiteraard niks beginnen met een nieuwe handtas en een reeks kaarten- en iPodhouders, dus ik geef ze graag weg. In aanbieding: de handtas, het iPodhoesje en de twee kaartenhouders op de foto. Maar er ligt nog heel wat blauw en bordeaux leer op de naaitafel, dus ik maak nog wat extra exemplaren (aarzel vooral niet om uw favoriete kleurencombinatie aan te vragen). Interesse ? Geef een gil in de commentaren !

Liever zelf aan de slag met tweedehandsstoffen en een paar oude laarzen? Het torn- en herwerkproces verschafte mij allerlei nieuwe inzichten over het in elkaar zetten van een tas met voering, dus eens op Belgische bodem leg ik het u met plezier eens uit.

Conclusie: werken met leer is helemaal niet moeilijk, een speciale leer-naald en wat geduld volstaan ruimschoots. Aan die laatste factor ontbrak het mij enigzins de voorbije weken dus laat ons afspreken dat liefhebbers van perfecte afwerking zich beter onthouden van de give-away (maar met liefde gemaakt, dat is ook wat waard, niet?).

Merci boomie, voor alweer zoveel recykleer-inspiratie!

16 opmerkingen:

 1. een kaartenhouder, in bordeaux of blauw zie ik wel zitten. Wat een leuke ideeën eigenlijk, ik ben al benieuwd naar de tutorial

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik geef graag een gil! Vind alles even prachtig trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik slaak een gil voor een iPodhoesje! :) Ik vind dat heel tof, zo met die geometrisch uitziende lijnen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die handtas vind ik echt wel super (maar met een kaartenhoudertje zou ik ook best tevreden zijn). Een iPod hebben we niet, dus dat hoesje ervoor staat niet op mijn wenslijstje ;)
  'n vrolijk groetje,
  sneksniltje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik doe mee en wil gerust wel eens u skills overnemen in hete cht ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oooh, die handtas is leuk! Daar zou ik wel content mee zijn *duimduim* :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi recycleerwerk! Voortaan gooi ik versleten lederen laarzen ook niet zomaar weg.
  Een ipodhoesje of kaartenhouder zie ik ook wel zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Perfectionist in hart en nieren, maar die kaartenmapjes zijn té schoon om aan te weerstaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Allemaal even geweldig, dus ik gil. Enne wat te denken van een paspoorthoesje of autopapierenhoesje? Geniet nog even van het mooie weer op Haiti! Groet, Anna (via Hägar)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik doe ook graag mee! Die kaartenhouders lijken me super handig, want klantenkaarten zijn er altijd te veel en niet op orde in mijn handtas!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mo zo tof zeg! Ik slaak dus ook graag een gil. Ik vind ze allemaal even mooi, maar een iPod hebben we niet, dus die maar beter niet - kan beter gaan naar iemand die hem wel kan gebruiken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het is allemaal prachtig, maar zo'n iPod hoesje zou ik hier wel kunnen bezigen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hello!
  Ik ben fan van een kaartenhouder voor klantenkaarten bv.!
  Superhandtas heb je daar! Zal wel praktisch zijn in Haiti!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik kocht een leren broek in de kringwinkel voor slechts een eurootje en wil daarmee aan de slag. Jouw geruststellende woorden helpen en de ledernaalden liggen klaar. Tijd voor nieuwe experimenten na zoveel lederinspiratie. Het werd een toffe "sjakosj" die van jou en voor die kaartenmapjes waag ik graag mijn kans, count me in!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Gillen kan ik als de beste! Dus bij deze...
  Ik doe graag mee voor de handtas of de kaartenhoudertjes.
  En nu...gilleeeeeen en duimen maar!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. ik doe heel graag mee met de give-away.
  super leuk initiatief!

  BeantwoordenVerwijderen