dinsdag 24 september 2013

Brussel boekenparadijs

Het is eindelijk zo ver. Na ruim drie jaar en twee "interim"-bibliotheken, heeft Nederlandstalig Brussel weer een bibliotheek zijn naam waardig. En wat voor eentje. Op het Muntplein blinkt sinds 7 september Muntpunt; zes verdiepingen vol boeken, cd's, dvd's, mooie zichten, leeshoeken, spelletjes en algemeen plezier. Bij terugkeer uit de tropen kon ik niet wachten om de nieuwe bib te ontdekken en het is de moeite. Zo zeer de moeite dat ik goesting heb om een paar weken verlof te nemen, gewoon om in de bib te gaan zitten. Je kan er lezen, laten voorlezen, boeken lenen, videospelletjes spelen, studeren, naar buiten kijken, spelletjes uitlenen, iets eten in het bijbehorende café, in kranten en tijdschriften neuzen en eindeloos mensen observeren. Maar bovenal dus gewoon een boek uitkiezen en op één van de kleurrijke bankjes kruipen. Yes.

(c) foto: Muntpunt
Nog meer zin in boeken? Geen beter moment om u mijn favoriete Brusselse boekenwinkels voor te stellen. 

Sterling Books: Net om de hoek van Muntpunt zit deze fijne Engelstalige boekenwinkel, alwaar het sympathieke personeel je met plezier op weg helpt naar het perfecte boek. Sinds deze maand is er ook een café op hetzelfde adres - enkele tafeltjes waar u tussen de boeken kan genieten van een koffie'tje (geen sojamelk voorhanden voorlopig). Meer Engelstalige boeken vindt u bij de Brusselse afdeling van Waterstone's; zowel Sterling als Waterstone's zijn overigens open op zondag.

Pêle-Mêle: De twee Brusselse afdelingen (eentje in het centrum op de Lemonnierlaan en eentje in Elsene op de Waterloosesteenweg) van Pêle-Mêle moeten zowat de grootste tweedehandsboekenwinkels van de hoofdstad zijn. Groot aanbod, kleine prijzen, wat wilt u nog meer? Een cd- en dvd-afdeling misschien, of tijdschriften aan een miniprijsje, een uitgebreid Engelstalige aanbod en (in de Elsense afdeling) heel wat tafeltjes waar je met een kop koffie in de boeken kan neuzen. Zo goed? Filiaal in Elsene open op zondag.

Nijinski: Gezellige tweedehandsboekwinkel in de buurt van het Kasteleinsplein. Het ruikt er naar oude boeken en met wat geluk neemt u door osmose wat van die slimme Franse denkers in u op.

Le Wolf: Ik sprak al eens lyrisch over de bijbehorende "kantine van Roodkapje", maar laat ons duidelijk zijn: ook de winkel zelf spreekt tot de verbeelding.  Om de hoek van de Grote Markt wandelt u zowaar een bos vol kinderboeken en spelletjes in. De verhalen jukebox leest voor 2 euro een verhaaltje voor in de blokhut, er is een leeshoekje, en dus ook een plek voor warme chocomel met taart. Open op zondag.

Anticyclone des Açores: Vlakbij Sterling zit een specialleke - voor alle mogelijke reisboeken, kaarten en vriendelijk en competent advies kan u bij AdA terecht. Geen betere plek om op een grijze Brusselse herfstdag weg te dromen bij een exotische bestemming.

Filigranes: Eén van mijn favoriete bestemmingen voor een middagpauze - aan de Kunstlaan herbergt Filigranes eindeloze vierkante meters leesvoer. In de kelder zit een aparte Engelstalige sectie, maar wie zich een beetje in het Frans uit de slag kan trekken wordt beloond met een zeer uitgebreide collectie, gaande van graphic novels over een groot aanbod naai/handwerkboeken tot al die Franse literatuur waar u toch eindelijk eens aan wou beginnen. Open op zondag en kleinere filialen ook elders in Brussel.

Cook & Book: Gigantische conceptstore bij metro Roodebeek, trouw aan haar naam combineert C&B niet minder dan negen boekhandels en restaurants. Nee, er is niks sympathiek kleinschaligs aan. Ja, het is de moeite. De winkels zijn opgedeeld per thema (strips, jeugd, romans,  kookboeken, Engelstalige boeken,...) en hebben allemaal een bijbehorend café of restaurant in dezelfde stijl. Open op zondag, tweede filiaal aan Fort-Jaco.

(c) foto: Cook & Book
Spullenhulp: Kon hier uiteraard niet ontbreken - bij elk bezoek aan Spullenhulp in de Amerikaansestraat moet ik even op de boekenafdeling langsgaan. Ideale plek om spotgoedkoop enkele Michelinkaarten, atlassen of ansichtkaarten voor knutselprojecten op de kop te tikken, maar ook de boeken zelf zijn een bezoekje waard. Er staan bijna altijd veel Tiny-boeken, en dankzij de eurocraten rond het Kasteleinsplein is ook de Engelstalige afdeling de moeite.

Passa Porta: Omdat we af en toe toch ook eens iets in het Nederlands willen lezen, en dat aanbod is nu eenmaal niet gigantisch in het bovenstaande lijstje. Brussel's bekendste boekhandel zit fijn verstopt in de Dansaertstraat en nodigt aan de lopende band schrijvers uit; mocht u eens iets (oh jee) cultureel verantwoords willen doen.

Ik ken blijkbaar vooral de grote, bekende boekwinkels in de stad - wat is uw favoriete boekhandel (in Brussel of elders)?


5 opmerkingen:

  1. Ik ben volop bookshop-leuven aan 't ontdekken, maar als ik ooit eens in Brussel ben print ik dit lijstje af!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind er mijn weg nog niet helemaal, in dat Muntpunt. Nog eventjes wennen. De boekenrekken zijn er zo laag. Dat is geen probleem als je specifiek naar iets op zoek bent, maar 't nodigt mij niet echt uit om tussen de boeken te flaneren en er toevallig eentje tegen te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zal eens dringend moeten komen kijken naar al dat Brussels boekengeweld ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het allerbeste (goed bewaard) geheim staat (gelukkig ;)) niet in uw lijstje: Het Ivoren Aapje! Meer zeg ik niet...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. wat een fijn lijstje! Sterling ontdekte ik (gelukkig) op mijn laatste Brusseldag, dus daar heb ik gelijk een x-aantal kadootjes ingeslagen. en naar de nieuwe Muntpunt ben ik heel (heel heel) benieuwd. mijn bibpasje moet nog ingeleverd worden, dus de eerstvolgende keer dat ik in Brussel ben ga ik eens langs :)

    BeantwoordenVerwijderen