vrijdag 9 augustus 2013

Het eten, den hof en die andere uitdaging van de week

Vijf dagen koken voor 1 met een budget van 15 euro dus. Heb ik honger gehad? Niet echt, op een licht grommende maag na de eerste namiddag van de week, toen ik mij nog niet geweldig georganiseerd had. Heb ik lekker gegeten deze week? Nee. Ben ik content dat het morgen zaterdag is? Geen klein beetje. Totale bonen en tomatenpuree overload. Er valt ongetwijfeld iets beters te verzinnen, maar op een beperkt budget vraagt dat een stuk meer creativiteit dan gewoonlijk en frankly, ik had gewoon geen goesting om al te veel na te denken. Dus was er pasta met courgette, pasta met witte bonen en tomatenpuree, nog pasta met witte bonen en tomatenpuree, pittabroodjes, salade met broccoli, boontjes, kikkererwten en aardappel, rode bonen met wortel en tomatenpuree. Oh en nog meer rode bonen met wortel en tomatenpuree. Alles bij elkaar een budget van bij benadering 11,50 euro. Dus wordt het vanavond een frietjes-van-de-frituur-feestmaal, want dat kan er nog wel vanaf.
Net onder het budget dus, maar ik speelde wel keihard vals met enkele ingrediënten die ik al in huis had en anders dreigden slecht te worden: een open pot soja yoghurt en een bakje aardbeien, pure luxe. Samen sowieso goed voor méér dan die 2 euro overschot.
Afgezien van de valsspeel-items was de plantaardige variant op salade niçoise met voorsprong het lekkerste dat ik heb gegeten (geen bonen! geen tomatenpuree!). Extra lekker omdat de boontjes zowaar uit eigen hof kwamen. Want kijk eens aan, die balkontuin van ons deed keihard z’n beste de voorbije weken, al slaat de boontjesplant tegenwoordig een beetje geel uit:
bonenplant nadat het gros van de bonen in de salade was gedraaid
Wat hebben we geleerd deze week? Vooral dat het stevig tegenvalt om theoretisch begrip aan den lijve te ondervinden. Dat het vooral het absolute gebrek aan flexibiliteit is dat enorm tegensteekt. Dat ik nog beter begrijp waarom het Groene Gedachtegoed u volledig kan gestolen worden als er weinig geld in huis is. En dat ik dus maar een tijdje geen bonen en tomatenpuree meer moet eten.
En wat hebben we nog gedaan deze week? Een rijbewijs gehaald! Eind juni ging dat plan al eens geweldig de mist in toen ik na eindeloos oefenen op alle gekke Brusselse verkeerssituaties, een zeer rustige examenroute in Woluwe toebedeeld kreeg en vervolgens als een volslagen idioot een verbodsbord niet zag staan en een eenrichtingsstraat inreed. Gisteren onthield ik mij gelukkig van dergelijke stommiteiten en terwijl ik het bijna zonde vond dat het Meiserplein niet op de route stond, mocht ik dit keer wel in schoonheid eindigen met een stukje Brusselse ring. Tsjakkaah! De heuglijke gebeurtenis werd gevierd met een bord pasta met bonen en tomatenpuree; maar ook met 3 aardbeien en een perzik gekregen van ons moeder die al evenzeer in de wolken was met het feit dat ook kind nummer 2 bij deze eindelijk een rijbewijs heeft. ‘t Werd eens tijd.

4 opmerkingen:

 1. hoera! Een rijbewijs! Dat verdient meer dan bonen en tomatenpuree. Ik mail je nog, want wij gingen eens afspreken herinner ik me net. Als ik vijftien (wow) jaar geleden mijn rijexamen niet had kunnen afleggen in de stille Kempen, dan had ik nooit een rijbewijs gehad denk ik. Verder ben ik volledig onder de indruk van het slagen van je breadline-uitdaging, en vooral ook van je bonenplant. Op je balkon? Een bonenplant met genoeg bonen voor een salade niçoise? Fantastisch. Nadat ik vorig jaar een arsenaal aan kruidenplantjes vermoordde nog voor ze goed en wel geboren waren, heb ik mijn tuiniersaspiraties opgeborgen, maar dit maakt me toch jaloers. Tot gauw!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja vlotjes op het balkon die bonen, er kwam ruim voldoende oogst af voor een royale portie salade niçoise, en er hangt nu nog genoeg aan voor een kleinere tweede oogst.(groeit ook zeer vlot: warmoes, kerstomaten, aardbeien en met de erwtjes lijkt het de goeie weg op te gaan). En ik kom nochtans ook van een reeks stervende kruidenplantjes, dus er is echt hoop!

   Verwijderen
 2. Proficiat met het rijbewijs (dat staat mij ook nog te wachten), en met het volhouden van deze anticulinaire week. De frietjes zijn verdiend!

  BeantwoordenVerwijderen