zondag 4 augustus 2013

Breadline challenge - ready, set, go!

Mocht u hier in eerste instantie een vakantieverhaaltje verwachten, dan hou ik u nog even in spanning. Het is vanaf morgen namelijk tijd voor de Breadline Challenge, een sympathieke uitdaging waarmee ik graag mijn favoriete Britse charity een hart onder de riem steek. FoodCycle brengt vrijwilligers, leegstaande keukens en "overschot" voedsel bij elkaar en kookt wekelijks een massa lekkere, voedzame maaltijden bij elkaar voor mensen die het kunnen gebruiken. 

FoodCycle heeft zich de voorbije jaren over heel Engeland verspreid en dat is eigenlijk te gek voor woorden. Dat er zo veel mensen bij een sociale organisatie moeten aankloppen voor een degelijke maaltijd. 

foto: FoodCycle

En dus houdt het FoodCycle team deze week de Breadline Challenge. Dat wil zeggen dat ze aandacht vragen voor "food poverty" door een week te koken en te eten op het budget van een leefloner. 18 pond per week (hoe het bedrag werd berekend, leest u hier). En ik doe mee. 

Uiteraard is Engeland BelgiĆ« niet, maar ik maak mij weinig illusies over de armoede die schuilgaat achter de gevels in de Marollen hier net om de hoek. Het weekbedrag ligt in Brussel misschien anders dan in Londen of Leeds, maar dat doet er niet zoveel toe. 15 euro voor de week heb ik mezelf toegekend, omdat mijn breadline week maar vijf en geen zeven dagen telt. 8,50 euro is al opgegaan aan de Julienne groententas voor de week, besteld zonder na te denken bij het weekplan. Niet de beste start dus, maar ik heb wel al 2 broccoli's, 2 courgetten, 2 preistengels, een krop sla en een zak wortelen. De kruiden in het keukenrek en op het balkon doe ik mezelf kado. Nog zes en een halve euro te gaan. 

Uiteraard is dit soort uitdaging een ei'tje voor wie zaterdag de voeten onder tafel kan schuiven aan het thuisfront en volgende maandag weer gewoon koopt waar ze zin in heeft. Uiteraard kan en mag charity niet de oplossing zijn voor wijdverspreide armoede. Maar een beetje aandacht kan nooit kwaad. 

Ik ga natuurlijk op zoek naar recepten op de blog van de inmiddels zowat wereldberoemde Jack Monroe, A girl called Jack, maar als u budget-eettips in de aanbieding hebt, ik hoor het zeer graag. Wat is de beste koop met mijn resterende 6,50 euro?

2 opmerkingen:

  1. Een mooi initiatief om hier aandacht voor te vragen!
    Pasta met tomaat, eieren met kruiden lijken mij een mogelijkheid.
    Veel succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor budget-eettips op reis kan ik u zeker de Trotter aanraden, die zijn aankoopprijs meer dan goedmaakte door ons in Parijs en Athene lekkere maaltijden van om en bij de 7 euro voor te schotelen. Andere budgettips zijn - met het oog op het kotleven volgend jaar - ook aan dit adres welkom :-)

    BeantwoordenVerwijderen