vrijdag 16 augustus 2013

Berlijn - de vegan paradise aflevering

Geen bezoek aan Berlijn zonder dat we weer een reeks heerlijke nieuwe adresjes ontdekken. Snel wegklikken dus als u het intussen zo wel gehad heeft met mijn Berlijn-posts. Het was ons eerste bezoek aan Berlijn sinds ik de zuivel volledig van het menu schrapte en de geruchten zijn helemaal waar: Berlijn is vegan paradise. Vooral na 8 dagen op de fiets langs kleine stadjes waar we telkens bij de plaatselijke Italiaan belandden voor een spaghetti napoli, aten we ons in Berlijn compleet te pletter aan vegan lekkernijen. We vonden de meeste adressen dankzij Happycow, al maakten Suzette en de Groene Meisjes ook al een gelijkaardig lijstje en ook Vegan NomNoms heeft een handig overzicht. We ontdekten:
 
Eisbärliner - gezellig klein ijssalon op de Boxhagenerplatz. Er is roomijs, maar ook vegan ijs, vegan wafels en vegan iced coffee met slagroom. Nomnomnom. FriedrichshainKopps - In Mitte schoven we aan voor de vegan brunch bij Kopps; een groot buffet met lekker zelfgemaakt spul (mmm, de vanille pudding) en namaak-vlezekes in een hip interieur (géén tweedehandszeteltjes, dat werkt op den duur ook eens verfrissend). Ook het middag- en avondmenu in dit volledig vegan restaurant zag er heerlijk uit, dus we komen graag nog eens terug. Mitte.

Dolores – leuke plek voor burrito’s in Mitte, de vegan opties staan allemaal aangegeven – je kan ofwel voor één van de “standard” burrito’s gaan, of zelf iets samenstellen uit het modulaire menu. Lekkerrr. Mitte.
 
Veganz – een vegan supermarkt! Serieus, die Berlijners zijn toch ongelooflijk. Er zijn twee filialen, maar wij gingen naar de eerste vestiging in de Schivelbeinerstrasse. Uiteraard zijn al die vegan speciallekes (slagroom, pizza’s, ijsjes, opwarm maaltijden, eindeloze variaties op vlees) geen must, maar wel leuk af en toe. Er is uiteraard ook een “gewoon” aanbod aan groenten, fruit en granen, maar ook make-up, verzorgingsproducten en vegan kookboeken. Bij de ingang zit een verse bakkerij met heerlijke taartjes en lunchgerechten, om mee te nemen of ter plekke op te eten. Naast de deur kan je terecht voor een ruime collectie leer-vrije schoenen en diervriendelijke kledij (meer daarover hieronder). Prenzlauerberg.

Vego - het Prenzlauerbergse equivalent van YoYo in Friedrichshain. Gyros! Visburgers! Bacon Cheese burgers! Allemaal vegan en te lekker. Ze hebben ook een eigen chocolade op de markt gebracht en die is té lekker (en verslavend) voor woorden; niks suikervrije 80% cacao, wel een soort van opgesteven Nutella-reep. Kwijl. Prenzlauerberg


Lucky Leek - de ideale tegenhanger van het fast food geweld van Vego en YoYo. Haute cuisine voor vegans als het ware. Over het algemeen leggen wij niet meer dan 20 euro op tafel voor een diner voor twee, maar de 55 euro die ze hier vroegen voor 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten, drankjes en een gedeeld dessert was zeer de moeite waard. Ik zou ZO teruggaan voor een tweede portie van het heerlijke dessert (vlierbloesemijs, heerlijke truffel en iets zalig romig met pistache), maar ook de voor- en hoofdgerechten waren zeer de moeite waard, net als het gezellige grote terras. Prenzlauerberg.

Café Morgenrot - het bekendste café van de Kastanienallee stond al erg lang op mijn Berlijn-lijstje maar om één of andere reden geraakten we er nu pas voor het eerst. Voor een schamele 8 euro schuif je aan voor een rijkelijk vegetarisch (grotendeels veganistisch) buffet. De erwtjes-spread was een ware ontdekking die ik zeker ook in eigen keuken ‘ns wil proberen. Ook een fijne plek voor een koffie met vegan slagroom en een muffin in de namiddag. Bovendien draait dit café-collectief rond meer dan lekker eten – er staan vrijwilligers achter de bar, er is plaats voor politiek debat en feministische brei-kringen en ze hanteren een fijn prijssysteem voor de brunch: wie kan/wil, betaalt 10 euro voor het buffet (nog altijd een prikje, zeker naar Belgische normen), zodat iemand die het minder breed heeft voor 6 euro kan aanschuiven. Prenzlauerberg
 
Ooh lala - Paradijs voor taartenliefhebbers (toch altijd een heikel punt voor vegans), bij Oh lala draait het allemaal rond vegan Franse keuken, met veel quiches en gebak dus. We hadden geluk en konden zonder reservatie aanschuiven aan de zaterdagbrunch, die bestond uit een aantrekkelijke combinatie van warme en koude hartige gerechten, en een heerlijk zoet buffet.  Pannenkoeken! Croissants! Watermeloenmojito! Ook de taarten in de koelvitrine zagen er geweldig uit, maar dat ging er net niet meer bij helaas. Friedrichshain.
 
Ooh lala - lelijke foto maar de blik op deze taarten kon ik u echt niet onthouden

We deden ook nog een heel klein beetje andere dingen naast al dat eten, marineren in de hitte in de parken, handstand oefenen en chillen in de hangmat met zicht op de Oderbergerstrasse waar we via AirBnB onderdak vonden.
 
Tempelhof: voor het eerst fietsten we niet enkel voorbij Tempelhof maar gingen we ook op het terrein 'ns een kijkje nemen. Mijn verwachtingen waren niet bijster hoog gespannen, maar zo'n in onbruik geraakte luchthaven, het is toch nog wat anders dan gewoon "een groot park". Er werd duchtig gepicknikt, gebarbecue'd, en geluierd op de grasvelden en tegelijk ook stevig gefietst, gevliegerd, gespeeld en gelopen op die eindeloze landingsbanen. Daarenboven zijn de oude gebouwen zelf ook meer dan de moeite waard.

Gedenkstatte Berlin Mauer: Geen idee hoe we na het DDR-museum, het Stasimuseum en de Stasi-gevangenis deze gedenk-site volledig vergeten waren. Aan de Bernauerstrasse, waar de muur ooit doorliep hebben de Berlijners een indrukwekkende memorial opgezet. Binnen in het kleine gebouw loopt een tentoonstelling over het leven aan weerszijden van de muur, met een lange lijst slachtoffers van ontsnappingspogingen waar je stil van wordt. Buiten getuigt het laatste stuk muur met de oorspronkelijke veiligheidszone hoe knettergek en beangstigend die opdeling van de stad eigenlijk was. De tentoonstelling loopt er ook verder door, en zoals het Berlijners betaamt, doen ze ook dit weer in stijl:


 
En bij wijze van uitsmijter, nog twee sympathieke winkeltjes :
 
Polly Paper – ecologisch verantwoorde papierwaren. Gaande van functionele mappen en enveloppen tot kleurrijke lampen en originele notitieboekjes. Mitte.


 
Avesu & DearGoods – Alsof die vegan supermarkt nog niet genoeg was, zitten er naast Veganz nog twee heerlijke winkeltjes. Bij Avesu vind je een ruim aanbod leer-vrije schoenen. Sandalen, wandelschoenen, naar-het-werk-schoenen, flipflops, sneakers; ALLES. Nog een deur verder zit het mooie DearGoods, een winkeltje vol ecologisch en sociaal verantwoorde kledij en accessoires, allemaal schoon en niks overjaarse hippie. Prenzlauerberg.
 

Ik gooi deze adresjes ook op de “Ein Berliner” pagina, maar het kaartje zal u voorlopig zelf moeten aanvullen.

4 opmerkingen:

  1. Pfieuw, ik zou hier alles kunnen pinnen, zo veel interessante adresjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Aap! Wij gaan binnenkort waarschijnlijk eens naar Berlijn. 'k Heb goesting om u mee te pakken als gids (en als babysit :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh, elke keer als gij iets over Berlijn schrijft wil ik ook gaan! Direct!

    BeantwoordenVerwijderen