vrijdag 1 juni 2012

Berlijn three-visited


De grote liefde is duidelijk nog niet over. En dus stapten we het Hemelvaartweekend weer op die hele vroege trein naar Keulen en stonden we tegen de middag te blinken van opwinding in Berlin Hauptbahnhof. Met moeder- en zusterlief in het kielzog deze keer, naar aanleiding van het kerstkado’tje. Met vier man was er ook nood aan iets meer bewegingsruimte en mijn AirBnB-oog viel op dit leuke appartement.  Een zeer goed keuze, al had ik me de AirBnb zoektocht kunnen besparen – zo bleek toen ons moeder enthousiast meedeelde dat het “zo leuk was dat ‘k één van de slaapplaatsen uit de 100% Berlijn gids had kunnen boeken”. Euhm, ja dus. Geen toeval dat dit adres in de 100% staat, want niet enkel is het een heerlijk licht appartement met alles erop en eraan, het bevindt zich ook in de gezelligste straat van heel Berlijn, de Oderbergstrasse in Prenzlauerberg, die het Mauerpark verbindt met de hippe Kastanienallee.

Enige nadeel van die ligging is dat ze resulteert in een dagelijks wederkerend dilemma "in welk van de zalige café’s vol mismatched meubels in de straat zullen we vandaag ons ontbijt nuttigen?". We gingen dan maar systematisch te werk en begonnen op ochtend één bij OstFee, verhuisden op dag twee een paar huizen verder richting Kauf dich Glucklich en schoven op dag 3 onze voeten onder tafel bij Café Krone, het café dat ook bij de Brilliant Appartments hoort. Dag 4 deden we dat gewoon opnieuw, want zou u hier nu ook niet gewoon elke ochtend willen wakker worden met een kom Milchkaffee?


U kunt al raden dat het alweer een weekend werd waar we ons de benen van onder het lijf peddelden op een huurfiets (Lila bikes op de Schonhauser Allee ter hoogte van U-Bahn Eberswalder Strasse, met 18 euro voor drie dagen fietsplezier een zeer goedkope optie - maar de extreem trage service moet u er dan wel bij nemen) en sloten Milchkaffee dronken. Aangezien moederlief voor het eerst in Berlijn was, tsjaffelden we opnieuw de koepel van de Reichstag op; en echt, het zicht daar is zo'n feest dat het geen straf was om dat een tweede keer te doen (het duurde dit keer overigens wel 5 dagen voor we de bevestiging van onze reservering in de mailbox kregen - tijdig reserveren is dus geen slecht idee). 

Nieuwe ontdekkingen waren:
-Hamburger Bahnhof: Museum voor hedendaagse kunst; waar telkens een tijdelijke tentoonstelling loopt maar ook een vaste collectie te bezichtigen valt. Bizar genoeg is het niet mogelijk om een kaartje te kopen voor enkel de vaste collectie, dus namen we een combi-ticket en dat viel erg mee, want ook de tijdelijke tentoonstelling, een licht-installatie van Anthony McCall was heel impressionant. In de vaste collectie hangt een geweldige metershoge Mao van Andy Warhol. Maar ik ken voor geen meter iets van kunst en zal mij dus van verdere adviezen onthouden.
-Stasi-museum: in Lichtenberg, nog net iets oostelijker dan Friedrichshain (maar fietsbaar), bezochten we het oude Stasi hoofdkwartier dat nu dienst doet als museum. Vooral het verdiep met het bureau van Stasi-baas Erich Mielke, dat volledig intact is gehouden, is zeer de moeite. De twee andere verdiepingen geven een interessant idee van het leven in Oost-Duitsland, inclusief voorbeelden van de allerbizarste spionage apparatuur zoals camera's verstopt in dassen en gieters. 
-Flohmarkt Strasse des 17. Juni: De bekendste rommelmarkt van Berlijn, maar in ieder geval niet mijn favoriet; eerder een klassieke markt met veel "echte" antiek, al zaten er hier en daar nog wel leuke spullen tussen, inclusief gigantisch knopenkraam.
-Flohmarkt am Arkonaplatz: het Mauerpark wordt op zondag al snel heel druk, en deze kleinere, gezellige markt net om de hoek deed ons opgelucht ademhalen - minder volk, minder warm, minder rommel. Alweer de blijkbaar typisch Berlijnse combinatie van mooie tweedehands, zelfmaakspullen en leeggemaakte zolders. Na een rondje Mauerpark, Arkonaplatz, Boxhagenerplatz verzuchtte ik nogmaals tegen meneer Kapucijnaap dat als we later groot zijn en in 'n huisje wonen dat we dan toch echt 'ns met een busje naar Berlijn rijden om de inboedel bij elkaar te zoeken (aan dat rijbewijs wordt nog steeds gewerkt, jawel). 
-Bill & Em: vlak naast Frau Tulpe zit zowaar een nieuwe stoffenwinkel. Veel kleiner, maar zeker even sympathiek en je kan er ook koffie krijgen!


Op de Boxhagenerplatz kocht ik nog iets leuks van een plaatselijke artiest. Een stuk stof in een oude kader geniet met daarop een screenprint. Een interieur is pas een interieur als er een flamingo in hangt, nietwaar?


En rechts ziet u de zomervakantieplannen waarover duchtig wordt nagedacht dezer dagen. Drie keer raden welke stad perfect gelegen is als tussenstop op de treinreis Brussel-Baltische staten…

Meer Berlijntips hier en hier, maar ook hier en hier en hier.

2 opmerkingen:

 1. Grrr. We twijfelden nog om in de zomer een week naar Berlijn te gaan maar ik heb uiteindelijk voor een week Parijs gekozen. (Ook goed natuurlijk. ) Maar de laatste tijd hoor ik overal zo veel goeds van Berlijn.
  't Zal voor een volgende vakantie zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schitterend verslag van een knal-bezoek aan een knal-stad!
  Nog een ideetje voor de vakantie: na enkele zomerse Berliner-dagen fietsen naar Kopenhagen. Volgend kenners zeer de moeite!
  Veel plezier met jullie vakantieplannen!

  BeantwoordenVerwijderen