zondag 16 oktober 2011

Zal ik u nog eens wat tips geven?

't Is dat 'k het draadje van het fototoestel niet vind en dus geen foto's kan uploaden (van pakjes voor deze tweeling, en van een tof café in Parijs onder meer). Maar ik las en zag wel wat schoons de afgelopen tijd dat niet om foto's vraagt. Voor uw koude herfstavonden onder een dekentje op de zetel.

Of in de cinema misschien nog, maar ik ben nogal rijkelijk laat met dit bericht, dus misschien moet u intussen al wel wachten op de dvd. Ik ga veuls te weinig naar de cinema, maar als het gebeurt, passeert er al eens iets leuks - in stijgende lijn van leukigheid:

-One day: de poster is mooiig maar ook melig, de film een beetje van hetzelfde; maar het uitgangspunt is wel leuk, de dialogen zijn redelijk witty, er komt accuraat foute nineties mode aan te pas en het verhaal brengt Edinburgh, Londen en Parijs erg mooi in beeld - ik ben altijd fan van films die schone steden ook schoon in beeld brengen. Voor avonden waarop het verstand op nul mag, maar het entertainment toch nog enig niveau mag hebben.

-Midnight in Paris: meer van hetzelfde wat dat schoon in beeld brengen van schone steden betreft; inclusief heerlijke soundtrack dit keer. Licht irritant hoofdpersonage, redelijk oninteressante passages die zich afspelen in 2011 - héérlijke passages die zich in andere tijden afspelen; heerlijk genoeg om van het geheel een aanrader te maken. Voor avonden waarop u zin hebt om in de tijd de reizen. En naar Parijs.

-Beginners: gezien op één van de druilerige vakantie avonden in Kopenhagen; een keuze gebaseerd op de poster, want mijn Deens staat niet op z'n punt (lees: is onbestaande). Soms zegt de poster genoeg over hoe goed een film precies is.

Met Christopher Plummer. Da's de kapitein uit de Sound of Music. Alleen al daarvoor dus, maar ook voor al de rest. Voor elke avond van de week.


Terwijl u wacht op die dvd's, kunt u zich alvast naar de bib reppen; en wel voor het volgende (in willekeurige volgorde):
-Pigeon English - Stephen Kelman: het leven in een housing estate in Londen door de ogen van een 11-jarige met een voorliefde voor duiven. Grappig en lief en helaas ook deprimerend. 
-The Lazarus project - Aleksandar Hemon: revelatie van de afgelopen vakantie, fantastische combinatie van een fait-divers uit 1908 (de moord op een Joodse immigrant door een politiechef in Chicago) en de hedendaagse auteur die erover schrijft. In de stijl van Everything is illuminated - en zowaar even goed.
-A spot of bother - Mark Haddon: van de schrijver van de Curious incident of the dog in the nighttime - heel anders verhaal, maar evenzeer de moeite.
-Zeitoun - Dave Eggers: in tegenstelling tot zovelen ben ik nog niet door Eggers' Wat is de Wat geraakt - op het eerste zicht was ik geen geweldige fan. Maar dit waar gebeurde verhaal over orkaan Kathrina en de gevolgen ervan blew me away. Ongelooflijk straf verhaal, ongelooflijk goed op papier gezet. Ge wordt er alleen wel erg boos van...

Net zoals dat met filmposters soms lukt, vormen deze boeken trouwens het bewijs dat de oude wijsheid "Never judge a book by its cover" geen steek houdt. Want ik beken; ik kies mijn bibliotheekboeken meestal puur op basis van de cover. Altijd raak. 

Ik wens u alvast veel koude herfstavonden toe. En apprecieer ook uw suggesties overigens.




1 opmerking:

  1. Dat lijken mij nu eens ideale films om te breien, van die soort waarvan ge niet per sé elk fragment moet zien om te kunnen volgen ;-)
    Merci ook voor de boekentips!

    En misschien moeten we de virtuele uitnodigingen eens in realiteit omzetten he ;-) Als ge mijn adres nodig hebt...

    BeantwoordenVerwijderen