maandag 2 juli 2012

voor op uw balkon

... of in uw zetel, aan het zwembad, onder de parasol, op de trein of waar dan ook, afhankelijk van het weer en uw vakantieplannen. Een boek, dat misstaat namelijk nergens. Ik las er de afgelopen weken enkele van topniveau, dus voor degenen onder u die nog op zoek zijn naar de ideale lectuur voor de zomermaanden:

-A short border handbook (Gazmend Kapllani) - meegenomen voor anderhalve pond in een charity shop ergens in Oost-Londen en z'n geld méér dan waard. Kapllani stak in 1990 de grens tussen Albanië en Griekenland over en vertelt op meesterlijke wijze over leven en overleven met "grenssyndroom", het soortement van aandoening dat we ons als geboren en getogen Belgen niet half kunnen inbeelden. Grappig en shockerend en ook heel erg leerrijk. Soit, the Guardian kan het beter uitleggen, dus gaat u hier maar kijken voor verdere info. 

-Vroeger is een ander land (Catherine Vuylsteke) - een thema dat dicht aanleunt bij het voorgaande, journaliste volgt een jaar lang acht onbegeleide minderjarigen uit alle uithoeken van de wereld die via grotere of kleinere omwegen in België zijn beland. Laat haar licht schijnen op onwaarschijnlijke tochten naar de Antwerpse haven, op het leven in thuislanden, op de nieuwe levens overal ten velde in België. Doet dat kundig en in stijl. De bijhorende tentoonstelling in het BELvue museum hebben we intussen al gemist. Dju toch. 

-Bicycle Diaries (David Byrne) - David Byrne blijkt een deel van de Talking Heads te zijn geweest. Qua bizarre intro kan dat tellen, maar naast new wave muziek (jazeker, ik heb ge-wikipedia't hoe Talking Heads precies omschreven moet worden), blijkt de mens vooral in de ban van het fietsen. Lang voor Bromptons hip werden reed Byrne al op z'n plooifiets rond, niet enkel in thuishaven New York, maar ook in Buenos Aeres, Londen, Berlijn en Istanbul, onder andere. Een héél fijn boek, vol inzichten over fietsen, over steden en ruimtelijke planning - absolute aanrader voor iedereen met ook maar de minste voorliefde voor het stalen ros. 

-Walking the lines (Mark Mason) - Het gebeurt niet vaak dat ik een boek spot in de winkel en meteen denk "ooooh, dat wil ik héél héél héél graag lezen". Wel zo toen ik in april Walking the lines spotte in verschillende Londense boekwinkels. Chance dat een maand later mijn verjaardag volgde en ik het boek mocht uitpakken. Het concept is even simpel als briljant: Mason heeft elke metrolijn van Londen van begin tot einde uitgewandeld (bovengronds, uiteraard - de ondergrondse versie zou naar alle waarschijnlijkheid een minder boeiend boek opleveren). Elke metrohalte werd aangedaan, van het door toeristen omgeven Leicester Square tot het soort haltes dat de meeste mensen enkel kennen van de metalen omroepstem, stijl "This train goes to Epping, via Hainault". Boordevol nutteloze maar amusante weetjes, maar ook met veel kennis van zaken, want Mason gaat ook op wandel met echte Londen-kenners, zoals een taxi chauffeuse in spé en de man die "Mind the Gap" insprak. Een heerlijk boek, want hoewel je ongedurig uitkijkt naar stukjes metrolijn die je goed kent, zijn ook de compleet onbekende delen van Londen boeiend beschreven, dus ook voor wie de stad niet kent is dit fijn leesvoer.

-Hummingbird Bakery Cookbook - Niet meteen in de running voor de Man Booker prize, maar toch ook een winner, gekregen van enkele collega's die mij zeer goed blijken te kennen en ook de added value van zo'n boek wel zagen zitten. Want uiteraard moet elke creatie meegebracht worden naar het werk. Mijn brouwsels komen nog lang niet in de buurt van the real thing, maar mogen er toch al enigszins zijn - dankzij nog een ander zeer geapprecieerd verjaardagskado'tje werd de citroencake alvast afgeleverd in stijl.  


Soit, mocht het dus alsnog maandenlang regenen deze zomer weet u alvast wat lezen én wat bakken.

3 opmerkingen:

  1. klinkt allemaal goed. ik wil wel eens in je boekenkast komen snuisteren. en die van mij staat ook ter beschikking

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha! I'm grabbing these from you next time you let me into your flat! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Altijd welkom! (both of you) Voor David Byrne en Catherine Vuylsteke verwijs 'k wel door naar de bibliotheek - en ik kom graag nog eens voor uw boekenkast staan ook, Nele, die zag er veelbelovend uit!

    BeantwoordenVerwijderen