Een initiatief naar mijn hart, die Kookboekweek
van Fieke en Silke. Ik heb niet overdreven veel kookboeken in huis, maar een
extra duwtje in de rug om eens iets anders klaar te maken dan spaghetti met
kerstomaatjes of wortelpuree is altijd welkom.
Kookboek één komt niet eens uit eigen collectie,
maar haalde ik in de bib, breed grijnzend omdat ik daar tegenwoordig zomaar
overdag op een weekdag kan rondlopen (echt waar, ik heb dan zoveel zin om uit
te roepen tegen iedereen die daar zit hoe ongelooflijk COOL het is dat wij daar
gewoon overdag kunnen rondlopen; dat gaat nog wel over veronderstel ik). Omdat
Muntpunt de beste bibliotheek van het land is, vond ik er een nagelnieuw exemplaar
van Vegadutchie, het kookboek van de gelijknamige blog, waarbij mijn eerste kookboekweek-kookboek meteen gekozen was. En dat ging als volgt:
Donderdag: Geroosterde paprikasoep met pastinaak, en frietjes van zoete
aardappel. Niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar het heeft gesmaakt!
De geroosterde paprikasoep is niet iets dat je snel na het werk nog even
klaarmaakt, net omwille van die geroosterde paprika; maar wel een soep die hier
zeker nog eens op tafel komt als er bezoek over de vloer is bijvoorbeeld. Ook
de zoete aardappelfrietjes vielen geweldig goed mee, al probeer ik volgende keer
eens andere kruiden uit denk ik (het boek schrijft komijn en paprikapoeder
voor, maar de komijn komt na 4 maanden Azië enigszins mijn oren uit). Kwestie
van de oven optimaal te benutten roosterde ik ook wat bloemkool om het af te maken (bloemkool,
olijfolie, zout, peper, nootmuskaat = zalig).
Vrijdag: Overschotje paprikasoep en geroosterde
bloemkool ‘s middags, wortelpuree met seitan ‘s avonds (niét uit het boek dus).
Weekend: Buitenshuis, met dank aan cuisine
thuisfront.
Maandag: Zoete aardappel & kokoscurry – het is nog net niet “zoals bij den Thai”, maar met voorsprong wel de lekkerste curry die ik
ooit zelf maakte.
Dinsdag: restje curry, aangelengd
met wat extra tomaatjes, en klaar!
Woensdag: ik maakte voor het eerst notenmelk, en
dat was eigenlijk makkelijker dan gedacht. Niet voor elke dag, maar op zo’n vrije namiddag is het geen onaangename bezigheid, en notenmelk zonder additieven én zonder verpakking is wel ne
winner. En lekker, dat ook. Met de notenpulp maakte ik volgens de tip onderaan het recept een
soortement van chocomousse: in de blender met avocado, agavesiroop en
cacaopoeder. Wildenthousiast werd ik niet echt van het resultaat, dus volgende keer probeer ik iets anders uit met de notenpulp (uw tips zijn uiteraard welkom).
Aangezien meneer kapucijnaap op de zetel hangt te zieltogen en enkel boterhammen wilt, kon ik ongegeneerd iets met veel paddestoelen klaarmaken voor mezelf (meneer kapucijnaap is geen fan) 's avonds. Het werd de boekweitrisotto met oesterzwammen, en bij gebrek aan boekweit werd het eigenlijk gierstrisotto met oesterzwammen - ik gooide er ook nog wat groene bladeren bij die lagen te verleppen in de koelkast (warmoes? snijbiet? wie zal het zeggen). Een lekkere, snelle maaltijd, en ruim voldoende om morgen een tweede portie mee te nemen voor de lunch. Omdat ik de meeste
georganiseerde persoon ter wereld ben (en ook wel enigszins omdat ik de doos kokosmelk wilde opgebruiken voor die slecht wordt), maakte ik ook alvast de linzen & currysoep
voor morgenavond. Op donderdag doe ik namelijk een vrijwilligersjobke en kan ik dus niet de
hele dag kan liggen fantaseren in de zetel over wat ik eens zou klaarmaken (zund, dat wel). Een eerste hap uit de pot belooft alvast veel goeds voor morgen.
Conclusie: driewerf hoera voor de recepten van
Vegadutchie! De paprikasoep, frietjes en curry in het bijzonder zijn grote kanshebbers om met enige regelmaat op onze tafel te verschijnen.
Dankzij de medjouldadel die in de notenmelk moest ontdekte ik ook dat die dingen
bangelijk lekker zijn, dus ik heb er ook een nieuw favoriet tussendoortje bij
(jarenlang verkeerdelijk gedacht dat ik geen dadels lustte!), hoera.
Superfijn om te lezen dat je ook hebt deelgenomen! De gerechten die je maakte zien er stuk voor stuk heerlijk uit! Ik deel je bericht binnenkort op mijn blog!
BeantwoordenVerwijderenIk vond dit boek zelf nogal een teleurstelling. ik volg Jolijns blog al langer en vond recepten vaak orgineel, foto's heel mooi maar uit het boek heb ik weinig inspiratie gehaald, het zijn allemaal recepten die ik al in een eigen variant zelf maakte... maar als je er dadels door hebt leren eten is het het waard (je had vast alleen die droge taaie al gehad?). ook eens een dadel vullen met amandelpasta (liefst die met stukjes), delight op moeilijke dagen :)
BeantwoordenVerwijderentrouwens volgende keer de dadels van Yogi en Yousef eens proberen, fijne onderneming en heerlijke dadels. staan ook op de viva las vegas kerstmarkt.
Verwijderen